60 éve dobták Nagaszakira az atombombát – a polgármester dühös szavakkal illette az USA-t

Sziréna és bronzharang szólalt meg pontosan abban a pillanatban, amikor 60 évvel ezelőtt egy repülőgép jelent meg Nagaszaki légterében és ledobta a Fat Mant, ahogy az amerikaiak viccesen a plutóniumbombát nevezték. A bomba nyolcvanezer embert ölt meg, és megpecsételte Japán vereségét a világháborúban.

Image

Ma mintegy hatezren – köztük többszáz idős túlélő – gyűltek össze a Nagaszaki Béke Emlékparkban, amely párszáz méterre van a robbanás epicentrumától, hogy néma csendben emlékezzen a történtekre.

A csend után Nagaszaki polgármestere szólalt meg. Itó Iccsó kemény szavakat használva a nukleáris nagyhatalmakat bírálta – elsősorban az Egyesült Államokat.

– Az USA polgárainak: megértjük félelmüket és aggodalmukat a szeptember 11-i terrortámadásokkal kapcsolatban – kezdte a polgármester, majd így folytatta: – Mégis, kormányuk politikája következtében – tízezer nukleáris töltet felhalmozása, nukleáris tesztek végzése, új „mini” nukleáris fegyverek kifejlesztése – valóban nőtt a biztonságuk?

Itó sürgette hazáját, hogy lépjen ki az Egyesült Államok „nukleáris ernyője” alól. A világháborút lezáró békeszerződés értelmében még ma is 50000 amerikai katona tartózkodik Japánban.

Koizumi Dzsunicsiro miniszterelnök koszorút helyezett el a halottak emlékműve előtt, majd mélyen meghajolt.

– Ez a pillanat arra való, hogy megemlékezzünk az áldozatokról és imádkozzunk a világbékéért – mondta.

A keddi megemlékezések napkeltekor kezdődtek, amikor többszáz katolikus hívő különleges misét tartott az Urakami katedrálisban, amely a bomba ledobásakor Ázsia legnagyobbja volt 12000 taggal, akik közül 8500-at a bomba ölt meg.

Image

A robbanás idején épp két pap hallgatta a hívek gyónását. A katedrálisban mintegy harmincan tartózkodtak. Mind meghaltak. Az összes szobor szénfeketére égett.

Nem Nagaszaki volt az elsődleges célpont.

Három nappal azután hogy az Enola Gay ledobta a „Little Boy” nécre keresztelt bombát Hirosimára, megölve 140000 embert, a következőt Kokura városon tervezték használni.

Kokurát azonban sűrű füst lepte el. A repülőgép tett felette három kört, aztán irányt változtatva Nagaszaki felé indult – ahol sűrű felhők takarták a várost.

Az üzemanyag fogytán volt. A pilóta már vissza akart fordulni, amikor a felhők hirelenfelszakadoztak.

Japán augusztus 15-én kapitulált. Ezzel véget ért a második világháború.

A nagaszaki pusztítás a hirosimai után már nem volt olyan sokkoló, mint a hirosimaié, ahol a múlt héten 55000 ember emlékezett meg a támadás évfordulóján.

Az itteni emberek nem felejtenek.

– Együtt a mintegy 260000 túlélővel… esküszöm az áldozatok lelkének színe előtt, hoy fáradhatatlanul dolgozni fogunk azon, hogy Nagaszaki legyen az utolsó atomtámadás színelye – mondta a túlélők képviseletében Szakamoto Fumie a megemlékezésen.

Szakamoto középiskolás volt, amikor Nagaszakira dobták a bombát. A robbanás elpusztította otthonát, ő magát pedig tíz méter magasba dobta a lökéshullám. A kertjükben landolt.

– Amerre csak láttam, minden romokban állt – mondta.

Image

Többezer embernek még a hamvai sem kerültek elő. A halottak számát egyedül Nagaszakiban 60-80 ezerre becsülik. A keddi megemlékezésen hivatalosan 74 ezer áldozatot említettek.

A város azon részeiben, ahol a legnagyobb pusztítást végezte Fat Man, színes papírdarvak ezreivel díszítették fel az utcákat. A darvak a néphit szerint enyhítik az elhunytak lelki fájdalmát. A darvak elborították az áldozatok emlékköveit is.

Rengeteg turista látogatott el a nagaszaki A-bomba múzeumba, ahol a támadás horrorisztikus emlékeit állították ki: törött falióra, amin a megolvadt mutatók máig a robbanás idejét mutatják, a halott vagy megégett emberek fotói…

A vegyes érzelmeket kiváltó Jaszukuni szentéllyel ellentétben ez a múzeum tartózkodik attól, hogy politikai állást foglaljon. A Jaszukuni szentélyt rengeteg bírálat éri, amiért egyoldalúan rokonszenvez az akkori háborús kormánnyal. A nagaszaki múzeum csupán száraz tényeket közöl a kormény lépéseiről, és megemlíti, hogy Tokió a náci Németország szövetségese volt.

Az utolsó terem a nukleáris fegyverek teljes leszerelését népszerűsíti.

Egy-két kisebb emlékműtől eltekintve ma a városban szinte semmi jele a hatvan éve bekövetkezett pusztulásnak.

A gyönyörű panorámájú, 420000-es Nagaszaki ma népszerű turistacélpont, híres kínai negyeddel – az egyik legnagyobbal Japánban – és európai hangulatával (évszázadokon át csak Nagaszakiban köthettek ki az európai kereskedők, leginkább a hollandok).

Kyodo

Related posts