1200 évig megtartotta az illatát a fa

A Nara tartományban lévő Todaiji templomban lévő ókori fadarab, amelyet 1200 évvel ezelőtt importáltak Kínából, megtartotta az eredeti illatát, mondta az Oszakai Egyetem egyik kutatója.
Az 1,56 méter hosszú és 11,6 kilogramm súlyú ranjatai fát a templom Shosoin termében őrzik más felbecsülhetetlen értékű kulturális kinccsel együtt. A ranjatai az aloe illatos fafajhoz tartozik és valószínűleg indokínából származik. Nyílt láng fölé tartva a fa édeskés illatot áraszt amely nagyon értékes füstölő alapanyag.
Csak a császárok és a császári adományként jutalmazott személyeknek volt joguk levágni egy darabot a fából, hogy füstölőként használják. Feljegyzések szerint olyan személyek tartoztak ide, mint pl. Ashikaga Yoshimasa (1436-1490) és Oda Nobunaga (1534-1582).
Kaisuka Yoneda, az Oszakai Egyetem Múzeumának docense analizálta a fát és megállapítása szerint az illat akkor keletkezik, ha a különböző összetevők kombinálódnak egy szerves komponenssel.
Yoneda mintát vett a fából és összehasonlította az illatát egy friss aloe fával. Úgy találta, hogy a két minta összetevői majdnem ugyanolyanok, amely azt mutatja, hogy a fa megtartotta az illatát. Megállapította továbbá, hogy a zensenko fa aromája is megőrződött amely szintén az aloe egyik alfaja és amelyből Shomu császár (701-756) egy emléktárgya készült.
Egy ókori santálfa azonban, amelyet szintén a templomban őriznek, olyannyira elvesztette már az illatát, hogy szaglás alapján már nem lehet felismerni.
– A fa felületén lévő gyanta az évek során megszilárdult és magába zárta az illatanyagot – mondta Yoneda a ranjatai és zensho fadarabokról.

Yomiuri Shimbun

Related posts