Itt olvashatsz különféle leírásokat mindenféle szép japán tájakról, helyekről, a legváltozatosabb szerzők tollából. Igyekszünk képekkel is illusztrálni a helyeket.

Ha a kocsmában a tetőfokára száll a hangulat és két harciasabb vendég egymásra talál, hamarosan borulnak az asztalok. Így van ez Japánban is...

Ja nem, nincs így! Ott az esetek nagyrészében visszafogják magukat az emberek, és asztaldobálós hajlamaikat inkább a "Dühös asztaldobáló" versenyen élik ki. Igen, ilyen is van. Japánul csabutai-gaesi(ちゃぶ台返し), asztalka-hajítás.

 

 

Bővebben...

 

Egy hét "pihi" (végig dolgoztam, audit volt) után ismét Japánban vagyok. Ez alkalommal Curuokába (Jamagata megye) jöttünk. Képes beszámoló következik. :)

 

Bővebben...

 

Iino egy kis falu (2003-ban kb. 7000 lakossal és 21,31 négyzetkilométer területtel), ami 2008-ban beolvadt Fukusima városba. Arról híres, hogy állítólag több UFO-t láttak a falu melletti hegyen, amit Szengan-morinak hívnak. A hegy piramis alakú, szóval az ősi pirami-elmélet is elterjedt.

 

Bővebben...

 

Emlékeztek még a bólogató kutyára oly sok autó kalaptartóján? Japánnak bólogató kutya helyett bólogató vörös tehénkéje van.

Bővebben...

 

 

Az Edo-korban (1603-1868) a sógunátus kitalált egy jó rendszert, hogy ne legyen ellenfele: a földesuraknak, daimjóknak, akik legalább egy megyényi területen uralkodtak, egy évet Edo-ban (mai Tokió), egy évet a saját földjükön kellett élniük, a lányaik és feleségük pedig végig a fővárosban élt "túszként". Mivel hivatalosan katonai szolgálat volt a célja, az éves jövedelemtől függően meghatározott számú katonát kellett kiállítaniuk és magukkal vinniük, ráadásul mindkét lakóhelyükön pompás kastélyt kellett fenntartaniuk.  A sógunátus így érte el, hogy ne nőjön meg túlságosan az urak gazdasági és így politikai ereje. Ezt a rendszert szankin-kótainak (参勤交代) nevezték.
Mivel rengeteg daimjó élt az országban, szinte naponta találkozhatott az ember egy-egy ilyen daimjó-menettel (daimjó-gjórecu, 大名行列). Ezek az utak rendkívül nagy hatással voltak a közlekedés és utak fejlődésére, felvirágoztatták az útbaeső városokat. Rengeteg korabeli ukijo-e képen szerepelnek a menetek.
Fukusimából hat nap, öt éjszaka alatt lehetett gyalog eljutni Edo-ba. A szállásadó városok között szerepelt Aizu, Simogo, Hakone és Nikkó is, de most már csak Simogo (egy hosszú utcája) maradt meg és lett megőrizve az eredeti formájában. Ez az Ó-ucsi dzsuku.
A házak nagyrészt nádtetősek.
Ez egy 400 éves ház.
A hely specialitása a szobatészta, amit evőpálca helyett egy nagy újhagymával kell enni és közben rágcsálni a hagymát is.

Hétvégén az egyik japán vendéglátónk elvitt minket Ó-ucsi dzsukuba.

 

Bővebben...

 

Olvasgattam az egyik régi blogomat itt a Szakun és belefutottam abba a részbe, hogy mennyire is szeretem Kóbét, mert van tenger, hegy, századfordulós európai házak, nyüzsgő kínai negyed, tradícionális és modern japán bevásárlóutcák. Úghyogy a JNTO (Japan National Tourist Organization) honlapján rákerestem Kóbéra, ami továbbirányított egy csak Kóbés szuper honlapra és itt találtam egy még érdekesebb linket...

Bővebben...

 

Tokióban a legnagyobb karácsonyi vásár idén a Hibiya Parkban kerül megrendezésre.

Bővebben...

 

Harminchárom japán fesztivál került fel az UNESCO Világörökség - Szellemi Kulturális Örökség listájára.

 

Bővebben...

 

A vonatrajongók nagy örömére újabb sinkanszen indításáról számolt be a JR: azonfelül, hogy nagyon stílusos lesz, tatamis szobával és tradícionális lábfürdővel is rendelkezni fog.

 

 

Bővebben...

 

A Dzsóecu-vonalon, mely Tokiót és Niigatát köti össze, egy új sinkanszen jelent meg: a neve Genbi (modern szépség) és kortárs művészek alkotásai láthatóak rajta.

Bővebben...

 

Feltűnt már, hogy bizonyos helyeken jobban érzed magad, mint máshol? A Földet állítólag behálózzák az energiavonalak, a vonalak találkozásánál vannak az erőpontok, erőhelyek, melyek magasabb rezgésű és erősségű energiát bocsátanak ki.

Lássuk, hol vannak Japán leghíresebb erőhelyei!

Bővebben...

 

Most érdemes Kjúsúra menni! Fukuokától egy órányira északkeletre, Kavaucsiban most teljes pompájában látható a méltán híres akác-alagút.

Bővebben...

 

Idén is lehet ellenőrizni, Japánban hol hogyan áll a cseresznyevirágzás.

Bővebben...

 

A kiotói Kitano Tenmangu szentélyben minden évben megrendezik a szilvavirág-ünnepet.

 

Bővebben...

 

Azoknak, akik a Holdtündéren nőttek fel, kötelező látnivaló a Sailor Moon kávézó Oszakában.

 

Bővebben...

 

Nagyon-nagyon szereted Japán hagyományos kultúráját? Álomvárosod Kiotó? Feldobnád az esküvői fotózást? Van felesleges kétszázezer jened? Ha mindhárom kérdésre igen a válasz, neked ajánljuk a JNTO (Japán Nemzeti Turisztikai Szervezet) honlapján is megemlített lehetőséget.

Fotó:http://kyoto-omoide.co.jp

 

Bővebben...

 

Nyáron Japánszerte többfelé rendeznek tűzijátékot. Bemutatjuk, hova érdemes menni.

 

Bővebben...

 

Tokió Toranomon körzetében megnyílt az 52 emeletes, 247 méter magas Toranomon Hills.

 

Bővebben...

 

Japán 2013. júniusáig 13 történelmi és 4 természeti helyszínét vették fel az UNESCO Világörökségi listájára.

Lássuk, mik ezek!

 

Bővebben...

 

A tokiói Kappabasi negyed egyre népszerűbb a turisták körében. Az Aszakuszához közeli bevásárlóutca igen egyedi: minden bolt konyhai és éttermi eszközöket, kiegészítőket árul, a híres japán késektől a műanyag ételmintákig.

 

Bővebben...

 

A Mie megyében található Iszei Nagy Sintó Szentély egy sintó szentély-komplexum, melynek két fő része az Amateraszu istennő szentélye, a Naikú (Belső Szentély, hivatalos neve Kotai Dzsingú) és a tőle hat kilométerre fekvő, Tojóke istennek szentelt Gekú (Külső Szentély, hivatalos néven Tojóke Daidzsingú).

 

Bővebben...

 

1979-ben az Európai Bizottság egy jelentésében a japán házakkal, lakásokkal kapcsolatban az uszagigoja (ウサギ小屋, nyúlketrec) kifejezést használták. Tény, hogy Japán nagyvárosaiban nincs sok lehetőség európai mértékkel nagy házat építeni. Természetesen a japánok bántónak érzik ezt a kifejezést, azonban az elmúlt években egyre több valóban apró házat (狭小住宅, kjósó dzsútaku) lehet látni, melyeket a helyszűke miatt vagy anyagi megfontolásból építettek és amelyek tervezőik kreativitását dicsérik.

Bővebben...

 

Szeretnél kijutni Japánba, megmerítkeznél kicsit a japán világban, de egyelőre nincs időd / pénzed az utazásra? Már minden apró részletet felfedeztél a Tokióról készült óriásfotón, amit múltkor mutattunk be? Szeretnél valami élőbbet, mozgalmasabbat? Egy kb. egy órás utazásra hívunk. Még a székedet sem kell elhagynod, csak dőlj hátra! 

Bővebben...

 

Ez a név: Kanamara Macuri talán sokaknak nem mond semmit, ám a Fém Fallosz Fesztivál többeknek ismerős lehet. Ez is a termékenységi fesztivál is a japán kultúra része, ám ha nem szeretnél fényképeket látni róla, ne olvass tovább!

 

Bővebben...

 

Míg mi hóban-fagyban (ma már csak esőben) várjuk a Húsvétot, addig Japánban már Tokióban is virágoznak a cseresznyefák.

 

Bővebben...

 

Ahogy egy korábbi cikkünkben is említettük, Japánban a tél végét a szilvafa virágzása jelzi. És ha virág, akkor hanami (vagyis virágnézés:))!

 

Bővebben...

 

A Kulturális Ügyek Tanácsa pénteken nyújtott be javaslatot 126 látnivaló, többek között a Tokyo Tower kulturális örökséggé nyilvánítására.

 

Bővebben...

 

A momidzsiról, a színpompás őszi levelekről már írtunk egy korábbi cikkünkben, így most azt vesszük sorra, hova érdemes menni megnézni.

 

Bővebben...

 

A hét elején tartották Aicsi megye Issiki városában a Dai-Csócsin (大提灯) fesztivált. A dai nagyot jelent, a csócsin papírlámpást, így máris kitalálhatjuk, mitől különleges ez a macuri.

 

Bővebben...

 

Múlt vasárnap Kamakurába mentünk. Kamakura egy Tokiótól körülbelül egy órányi távolságra lévő város, ami a 12-13. században Japán fővárosa volt. Emiatt itt található az ország néhány leglenyűgözőbb sintó szentélye és buddhista temploma. Reggel érkeztünk a Kita (észak) Kamakura állomásra egy már akkor (nagyrészt japán) turistákkal teli vonattal. Az Engaku-dzsi templomot néztük meg először. Kamakura öt nagy zen temploma közül ez a leghatalmasabb – tudtuk meg, miközben a 17 altemplom között sétáltunk.

 

Bővebben...

 

Augusztus hatodika és nyolcadika között kerül megrendezésre a Tóhoku-vidék három nagy fesztiváljának egyike, a Szendai Tanabata macuri.

 

Bővebben...

 
Új fotók a képgalériában (Odaiba)! :)
 

Felkerültek a képgalériába a Jokohamában készített képek, lehet nézegetni!:)

 

Tegnap volt a "Tori no icsi"-fesztivál. Chipango így ír róla:

Aszakusza (Tokió egyik városrésze) sok fesztivál és kulturális program helyszíne. Az egyik legfontosabb ilyen eseményt novemberben rendezik meg, általában kétszer, tizenkét nap eltéréssel – ez a tori-no-icsi (酉の市, kakaspiac). De itt nem kakasokat árulnak, hanem bambuszból készült szerencsehozó gereblyéket (kumade, 熊手), amiket különböző szerencsehozó szimbólumokkal díszítenek fel.

 

Bővebben...

 

Aszakusza (Tokió egyik városrésze) sok fesztivál és kulturális program helyszíne. Az egyik legfontosabb ilyen eseményt novemberben rendezik meg, általában kétszer, tizenkét nap eltéréssel – ez a tori-no-icsi (酉の市, kakaspiac). De itt nem kakasokat árulnak, hanem bambuszból készült szerencsehozó gereblyéket (kumade, 熊手), amiket különböző szerencsehozó szimbólumokkal díszítenek fel.

 

Bővebben...

 

Érdekel a japán divat? És még nem hallottál a TGC-ről?!?! Itt az ideje, hogy megismerd!

Bővebben...

 

Egy jó kis belassulós Youtube-videót szeretnék ajánlani nektek. A nyolc perces videó a japán mindennapokat mutatja be úgy, hogy a több helyszínen forgatott kisebb részek egy napot adnak ki. Nem olyan látványos, mint a hivatalos turisztikai videók, de pont azért jó.

 

Bővebben...

 

Képzeletbeli vándorutunk során elérünk Sikokuba. Nézzük, milyen látnivalók várnak minket!

Bővebben...

 

Némi kihagyás után folytatjuk a képzeletbeli barangolást, mely alatt a Yomiuri olvasói által megszavazott Japán száz legszebb tájára látogatunk el.

Bővebben...

 

A Yomiuri olvasói által kiválasztott Heiszei 100 táján tett képzeletbeli vándorlásunk alatt lassan eljutunk Kiotóba, de az ország belsejében Tokió és Kiotó között rengeteg lenyűgöző helyet találhatunk.

 

Bővebben...

 

A Jomiuri olvasói által kiválasztott 100 legszebb japán tájat bemutató sorozatunk feléhez érkeztünk. Képzeletben már bejártuk a fél országot, olyan különleges helyeket ismertünk meg, amelyekről az útikönyvek nem, vagy csak keveset szólnak. A következő tíz táj Tokiótól délre, majd keletre található.

Bővebben...

 

A következő tíz helyszín, amit bemutatunk, Tokióban és környékén található. Melyek azok a helyszínek, amelyeket Tokióban feltétlenül érdemes meglátogatni a Yomiuri japán olvasói szerint? Olvass tovább, és megtudod!

Bővebben...

 

Ezúttal Jamagatától Szaitamáig vándorolva nézzük meg, melyek azok a látnivalók, amiket a Jomiuri olvasói szerint mindenképp érdemes meglátogatni.

Bővebben...

 

A Heiszei 100 tája című pályázatot a Yomiuri hirdette. Olvasók ezrei küldték be szavazataikat arról, hogy mely japán táj vagy turisztikai látványosság tetszik nekik a legjobban. Korábbi cikkünkben bemutattuk az első tíz helyezetet. Most a következő tíz tájat mutatjuk be, amit érdemes megnézni. Északról dél felé haladunk, így ebben a részben Hokkaidó és a Tóhoku-vidék szerepel.

Bővebben...

 

Egy lenyűgöző videót szeretnénk megosztani Veletek, amit a JNTO (Japán Nemzeti Turisztikai Szervezet) készített.Ha egy kicsit ki szeretnétek kapcsolni és feltöltődni, a legjobb, amit tehettek, hogy megnézitek.

Bővebben...

 

Okinava szigete a legnépszerűbb a szigetcsoport tagjai közül. Repülővel kb. 2 és fél óra alatt lehet elérni Tokióból, és valamivel kevesebb idő alatt Oszakából (Itamiból). Gazdag történelmi múltja, korallzátonyai, smaragdzöld tengervize, napfényes égboltja és szubtrópusi növényzete miatt népszerű úticél. A második világháború végétől amerikai fennhatóság alatt állt, míg 1972-ben visszaadták Japánnak. A kínai és a japán birodalom határán fekvő Okinaván, a hajdani Rjúkjún, több száz évig királyság volt. Ezalatt fejlődött ki az Okinavára oly jellemző egyedi kultúra, építkezési mód, kézműves ipar és konyha, amelyre erősen hatottak a kínai és japán stílusjegyek egyaránt. Okinavát egy különleges atmoszféra veszi körül. Érdemes tudni, hogy itt találták ki a samiszen nevezetű hangszert, amelynek hangja az egész szigetet betölti.

www.japanspecialista.hu

 

Bővebben...

 

A Jomiuri egy nagyszabású projekttel rukkolt elő, melynek címe: 'A Heiszei 100 tája". A szerkesztők 300 helyszínt válaszotttak ki az 1989 óta tartó Heiszei-kor legszebb, legérdekesebb és a kort leginkább tükröző helyszínei, tájai közül, melyből az olvasók szavazással százat választottak ki. Ha turistaként szeretnél kimenni Japánba, mindenképpen érdemes átböngészni a listát - lehet, hogy találsz olyat, ami számodra érdekesebb, mint az útikönyvekben ajánlottak.

640.000 olvasó szavazott kedvenc helyszínére. A pálmát vitte a Fudzsi-hegy, mely még mindig a japánok legkedvesebb helyszíne. A Fudzsit a Soszenkjo-szurdok Jamanasi megyében és a Siretoko-vidék Hokkaidón. Ugye, hogy nem hallottál még ezekről? :)) Lássuk a tizes listát némi információval!

Bővebben...

 

Hét csodálatos híd köti össze Honsú szigetét Sikoku szigetével az úgynevezett „Simanami-kaidó” tengeri útvonalon. A hidakról gyönyörű látványt nyújtanak a különböző színű, méretű hajók és csónakok. Festői szépségű kis szigetek tarkítják a kék tengert.

www.japanspecialista.hu

A Honsú, Sikoku és Kjúsú szigetek határolják az ország beltengerét, a Szeto-naikait. A hét hídnak köszönhetően ma már nagyon könnyű és élvezetes a főszigetről  a Sikoku szigetre jutni. Természetesen a hajózás szerelmeseinek megmaradtak az Oszakából, Kóbéból, Hirosimából, Onomicsiből és Vakajamából induló rendszeres hajó- és kompjáratok.

www.japanspecialista.hu

 

Bővebben...

 

A Nagojától, illetve Oszakától 3 órára található Kanazava vára magán viseli a korai feudális idők emlékeit.  A város történelmét a béke és nyugalom jellemezte a 17-19. századig, ez az időszak tette lehetővé a domináns nó-színház kialakulását, a teaceremónia hagyományának megerősödését, illetve a virágkötészet művészetének magas fokú művelését.

www.japanspecialista.hu

 

Bővebben...

 

Tokió és környéke páratlan fekvésének köszönhetően bővelkedik a meleg vizű források által táplált rekreációs területekben. Hakone, a Fudzsi-hegy lábánál fekvő forrásokban gazdag város, másfél órás vonatútra fekszik Tokiótól. A neves Nyílt Téri Múzeum meglátogatása feltélenül ajánlott, mely szobrok százain keresztül ismerteti a letűnt korok történelmét.

www.japanspecialista.hu

 

Bővebben...

 

Momotaró, vagyis Őszibarackfiú valószínűleg sokak számára ismerős – de Amy annak is utánajárt, hogy mi található ma azon a hegyen, ahol a legenda szerint  Momotaró egykor démonokkal küzdött.

 

 

Bővebben...

 

Amy azt olvasta az egyik prospektusban, hogy Ogidzsimában van egy olyan turistaút a hegyekben, ami egy rétnyi nárciszhoz vezet – és ezt annyira abszurdnak találta, hogy mindjárt fel is kerekedett, hogy kivizsgálja a helyzetet:)

 

Bővebben...

 

Kicsit elhanyagolódott a rovat, de ha megkésve is, íme, folytatjuk. Továbbra is az az egyik cél, hogy ne kizárólag a "kötelező" turistalátványosságokat mutassuk meg, hanem Japán kicsit eldugottabb, rejtettebb titkait is. Következőnek ismét a hegyekben járunk - de ezúttal télen!

Fagyvirágok

 

Bővebben...

 

Ebben a cikkben Sabolc Kamikócsi szépségeivel ismertet meg Titeket!

 

Bővebben...

 

Amikor Japán szép tájait mutogatják, folyton Kiotó, Nara, és egyébként is, általában Honsú szigetének különböző helyeiről esik szó. Kiránduljunk most át azon a bizonyos nagy Szeto-hídon, és ismerkedjünk meg Sikoku egyik legszebb tájképi kertjével. 3...2...1...

 

Bővebben...

 

A sorozat egy kevésbé klasszikus turistalátványossággal folytatódik.

Bővebben...

 

Új rovatunkban időről-időre szeretnénk bemutatni kicsit érdekesebb, szebb, figyelemre méltóbb japán tájakat. Szerepelni fognak természetesen a híresebb turistalátványosságok is, de a sorozatot egy kevésbé ismert, eldugottabb hellyel indítanánk.

 

Bővebben...

 
Ki van on-line?
Oldalainkat 170 vendég böngészi
Linkek