Titok,rejtély. Beszélgetések filmekről. Chihiro szellemországban

Hayao Miyazaki: Chihiro szellemországban (Sen to Chihiro no kamikakushi, 125 perc, 2001) 
Előadó: Hirsch Tibor filmtörténész

A ma élő leghíresebb animációs rendező leghíresebb filmje: Chihiro szellemországban.
Mijazaki Hajao Oscar-díjas remekművét 2001-ben mutatták be, és nézettsége a világban, de különösen szülőhazájában, Japánban, hollywoodi szuperprodukciókkal vetekszik. Sorozatunk címével tökéletes összhangban - a Chihiro tényleg a titkok és rejtélyek filmje. Hogy ezt belássuk, ehhez még csak bele se kell mennünk a részletekbe. Hiszen remekmű – ebben mindenki egyetért – de már arra az egyszerű kérdésre sem tudnánk biztos választ, miről is szól az amúgy jól követhető történet? Egy kislány látomásáról? Álmáról? Óriássá nagyított egyetlen fantáziapillanatról a gyerekélet hétköznapjaiban? Alternatív valóságról, melyben a hősnő együtt mozog azzal a földi gyerekkel, aki eltévedt egy szimpla családi kiránduláson?
És ha a mesét netán követni is tudjuk, akkor jönnek csak az igazi rejtélyek. Mert azt a szimpla rajzfilmélvezethez ragaszkodó néző is érzi, hogy ebben a mesében minden többet jelent önmagánál. A történet szerint egy kislány, a nagy világmítoszok hőseihez, Herkuleshez, Gilgameshez hasonlóan, teljesít egy titokzatos, néha fájdalmasan nehéz küldetést. Küldetést - egy mosodában! No de miféle mosoda ez? Japán vallási purgatórium? Más hitek szerint való pokol, ami akár mennyországgá is változtatható? A világ múltja, netalán jövője? És hol található? Minden lélek próbatételeinek helyeként, valahol odakint a világban, vagy éppen hogy az egyetlen, kiválasztott hősnő fejében, afféle belső univerzumként?
Egyáltalán, mire van kiválasztva ez a kedves kis hősnő? Elvarázsolt szülei kiváltására? Önmaga megváltására? Esetleg világmegváltásra?
Ilyen kérdésekre keresi a választ a Chihiro nézője. Keresni fogja akkor is, ha a mozi előtt erősen elhatározza: ő csak azért is egy egyszerű, gyönyörűen megfestett gyerekfilmet fog látni, semmi többet. Nem fog sikerülni neki – Mijazaki filmje nem hagyja nyugodni. Minket sem hagy: ezért próbálkozunk – a film után - legalább a titkok és rejtélyek csekély töredékének megfejtésével.Belépő a beszélgetésre: 800 Ft

 Még nem írt senki ezzel a cikkel kapcsolatban.
Ha szeretnél hozzászólni, akkor jelentkezz be vagy regisztrálj.
Szólj hozzá! (eddig 0 bejegyzés)
Ki van on-line?
Oldalainkat 83 vendég böngészi
Fórum legfrissebb
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 16.02.16.
téma: Cikkeinkről - írta: Shinria, 16.01.05.
téma: Cikkeinkről - írta: phorvath, 15.12.23.
téma: Cikkeinkről - írta: Isaura, 15.06.30.
Japános programok
Linkek