Vokhoz csapkodott húsgombóc őszibarackkal
Hogy mitől vokhoz csapkodott? Hát attól, hogy a gombócokat sütéskor jól az edény aljához kell csapni, mivel így kissé lelapulnak. Amikor megkevered (várj, amíg a gombócok alja megpirul, összesül), sokkal könnyebben fordulnak majd át a hátukra, ami ahhoz szükséges, hogy a hús alaposan átsülhessen. Ha a gombócok kerekek maradnak, könnyen előfordulhat, hogy egyik oldalukat nem éri a forró edény és nem sülnek át. Csirkehús esetén ez kevésbé fontos, de a marhával ne játssz. Ha úgy érzed, hogy nem sült át teljesen, inkább önts több vizet a szószba és pár perccel tovább forrald, amíg elfő.
- egy fél kilós őszibarack-konzerv tartalmának fele
- 2 szál újhagyma 2 centis darabokra vágva
- 1 szál újhagyma vékony szeletekre vágva a díszítéshez
- fűszerkeverék rizsgombóchoz 4 adag főtt rizzsel
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 1 teáskanál szezámolaj
a gombóchoz
- 200 g darált marhahús
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 teáskanál szójaszósz
- 2 kanál tápiókaliszt vagy kukoricakeményítő
- kevés japán bors
- 1 teáskanál fekete szezámmag
- 1 teáskanál fehér szezámmag
a szószhoz
- 1 kanál tápiókaliszt 1 dl vízben elkeverve
- 1 kanál világos szójaszósz
- 1 dl az őszibarack-konzerv levéből (ha nem cukrozott, adj hozzá 2 teáskanállal)
A barackokat vágd negyedbe. A hagymát vágd apró kockára. A gombóc hozzávalóit alaposan keverd el egy kis tálban. Formázz belőlük nedves kézzel kis gombócokat (rumos golyó méretűt). Egy serpenyőben vagy vokban olaj nélkül süsd meg őket (a húsből elegendő zsír sül ki). A gombócok méretétől függően 2-4 percig süsd mindkét oldalukat, majd tedd félre egy tányérra. Akkor jó, ha a benne lévő hagyma még ropogós marad, kívül pedig már megpirult.
Keverd el a szósz hozzávalóit. A szezámolajon pirítsd meg a reszelt gyömbért, majd a hagymát. Két perc kevergetés után add hozzá a gombócokat, a barackot, majd öntsd rá a szószt. Addig kevergesd, amíg besűrűsödik. Tálaláskor a rizsre fűszerkeveréket, a húsra vékonyra vágott hagymát szórhatsz.