Virághatalom és a pogány kertész

Itt az ideje, hogy megöntözd a kerted. Hogyhogy milyen kertet? Azt akarod mondani, hogy még nem ültettél saját kertet? Jaj, túlságosan elfoglalt vagy? Nincs elég helyed? Elmondom, hogyan készíthetsz japán stílusú virágoskertet napi harminc másodperc törődéssel. Elvégre japánul is napi tíz percnyi munkával tanultál meg, igaz?

A legtöbb, amit a japán kertekről tanultam azt Kazuko szomszédomtól tudom. Bár általában jól viselkedik, Kazuko a kertben azonnal barbárrá változik: „Mó dame!” (már befejeztem), mondja, miközben lefejezi gyönyörű tulipánjait, melyek virágzásuk utolsó óráiban voltak. Mó dame! – mondja, és kikapálja a százszorszépeket, akik néhány óra múlva elvirágoztak volna. Bármi, ami a tökéletestől kicsit is eltér, kapa áldozatává válik (nem hiszem, hogy Amy sok Jancsó-filmet látott volna… – a törd.)

De ez ne ijesszen el. Az évek során tanácsai magvaiból japán szintű kertecském nőtt. Most, hogy átadom neked ezen fontos információkat, három és fél percnyi munkával sikeres kertet fogsz varázsolni. Készen állsz?

1. nap (30 másodperc)


Töltsd meg a virágedényeket a boltban vett földdel. Japánban csak egyfajta kertről érdemes értekezni: a dobozos kertről. A lényege, hogy elemelkedjünk a piszokból. Ez azért van, mert Japánban a talaj veszélyes közeg a virágok számára. A talajra úgy gondolunk, mint egy óriási temetőre, ahol elültetni valamit ugyanaz, mint eltemetni, hiszen a növény előbb-utóbb úgyis meghal. Ez valószínűleg attól lehet, hogy a japán termőföld fele homok, a másik fele meg Godzilla dns-e, tehát a virágoknak alig lesz esélyük a túlélésre. Tehát dobozos kertek.


2. nap (30 másodperc)

Válaszd ki az előre kifundált virágkombinációt. Miután kiválasztottad az edényeket, el kell dönteni, milyen virágok kerülnek majd bele. Mi, hogy egy szem növényt szántál egy cserépbe? Ne légy ilyen egyszerű. Olyan kombinációt válassz, ami megfelel a szempai-kóhai viszonynak az edényen belül is, hogy harmóniát teremts.


Tegyél például sárga büdöskét rövid, bíbor petúniák mellé és még valamit, ami meghajol – mondjuk repkényt. Ezek együtt nagyon jól mutatnak az edényben. Ugyanakkor muskátlit és petúniát egy cserépbe tenni elfogadhatatlan, amely felesleges stresszt és a szomszédok rosszalló-izmainak túlzott igénybevételét okozza.3. nap (30 másodperc)

Szerelj fel rácsokat. Soha nem lehet elég rácsod. A kert felét tegye ki a rács, amely rendkívül fontos: rá lehet aggatni azokat a cuki apróságokat, mint például kis cserepek, angol feliratok. A rácsok összeköthetik a kertet a mosodával.


4. nap (30 másodperc)

Szerelj fel további rácsokat.


5. nap (30 másodperc)

Írj fel egy angol nyelvű feliratot. Japánban az angol szövegek szükséges részét képezik a virágoskerteknek. Egyszerűen nem készíthetsz olyan kertet, amiben ne lógna néhány angol mondat egy táblácskán vagy legalább egy cédulán. A legnépszerűbb ilyen tábla azt mondja: „Welcome to my garden”, vagyis „Isten hozott a kertemben”. Van persze sok más, értelem nélküli felirat, ami közül választhatsz. Az enyém azt mondja: „Minden madár a saját fészkét szereti a legjobban”. Ezek a feliratok a rácsról lógnak, természetesen.


6. nap (30 másodperc)

Adj az egészhez további dekorációkat, mint például fából faragott rajzfilmfigurákat, akik egy pálcikán ülnek, amit a virágok tövébe tűzhetsz. Apró kerámiafigurák – háziállatok, gnómok – várnak arra, hogy a növények mellé költözhessenek a talajra. Ezekből sosem lehet elég sok.


7. nap (30 másodperc)

Tépkedj, mint a pogányok! Tépj ki mindent, ami nemsokára elvirágozna, miközben azt hajtogatod, hogy „mó dame!”. Győződj meg róla, hogy nincsenek talajra hullott szirmok. Azonnal cseréld ki ezeket a növényeket olyanokkal, amik épp virágzanak.


Most menj, öntözd meg a növényeid. Isten hozott a kertedben.

Amy Chavez

Related posts