Netről tölt le zenét a hifi

Négy japán szórakoztatóelektronikai nagyvállalat közösen fejleszt olyan hifiberendezést, amely számítógép közbeiktatása nélkül képes az internetről zenéket letölteni és lejátszani. A Sony, a Sharp, a Pioneer és a Kenwood kedden mutatta be az új berendezés prototípusait, melyeket várhatóan jövőre kezdenek árusítani Japánban. Egyelőre nem tervezik a készülék külföldi terjesztését.

A négy vállalat mindegyike negyedrészben tulajdonosa az új, Any Music Planning névre keresztelt közös vállalkozásnak, mely kifejlesztette a linuxos zenegépet. A Sony, a Sharp, a Pioneer és a Kenwood mindegyike saját márkaneve alatt tervezi a készülék árusítását. A kedden bemutatott prototípus hagyományos hifitorony-elemre hasonlít, ám LCD-kijelzője és ethernetes szélessávú internetcsatlakozója van.

Japán popzene

A készülékeket úgy állították be, hogy automatikusan a LabelGate online zenebolt oldalát töltsék be. A LabelGate augusztusban nyitotta meg zeneáruházát, melyben Japán legnagyobb lemezkiadóihoz tartozó előadóinak albumait kínálja, valamint nyugati albumokból is fenntart kisebb választékot. A felhasználók böngészhetnek az áruház zenéi között, melyeket nemcsak letölteni, hanem tárolni és lejátszani tudnak a készülékkel, valamint minidiszkre írni és más digitális zenelejátszó eszközökre továbbítani.

Egyelőre számos részlet homályban maradt az új lejátszókat illetően. A négy vállalat illetékesei nem közölték az új készülékek árát, sem azt, hogy a letöltött számok mennyibe kerülnek majd. A LabelGate jelenleg 210 jenért (420 forint) árulja a slágereket. Azt sem lehet tudni, hogy a letöltött zenéket korlátlanul másolhatják-e majd a felhasználók. A hasonló amerikai szolgáltatások, például az Apple iTunes és a MusicMatch korlátozza a másolások számát.

Related posts