Masaman csirke

A „masaman” kifejezés arra utal, hogy ez a thai étel eredetileg iszlám országból származik.

  • fél kg csirkehús, falatokra vágva (lehet mell, comb, ami csak tetszik)
  • 5 dl kókusztej
  • 2 kanál pirított mogyoró (nem sózott)
  • 5 kisebb hagyma meghámozva, egyben
  • 5 kisebb burgonya, meghámozva, pár perc alatt félig megfőzve
  • 3 babérlevél
  • egy darabka fahéj
  • 3 kanál barnacukor
  • 1 kanál tamarindusz sűrítmény, 3 kanál vízben elkeverve
  • 2 kanál citromlé
  • 2 kanál currypaszta
  • zúzott fokhagyma ízlés szerint
  • 1 kanál halszósz

Tedd a kókusztejet egy napra a hűtőszekrénybe. Ha a krémes rész elvált az áttetsző folyadéktól, kanalazd le róla. Egy kis lábasban hevítsd fel ezt a krémet, és főzd meg benne a csirkét (használhatsz marhahúst – több kókusztejjel -, pulykát, sőt akár sertéshúst is).

Merd le a húsról a kókusztejet, a vokban forrald fel, add hozzá a currypasztát. Merd bele a húst és a zöldséget, ízesítsd a cukorral és a többi hozzávalóval.

Burgonya helyett jamgyökeret használhatsz, de mivel a jam több szószt szív fel, használj több kókusztejet. A burgonya fontos szerepet játszik az ételben, ő ellensúlyozza a curry csípősségét.

Jázminrizzsel tálald vagy kétszeres mennyiségű burgonyát főzz bele, ez esetben egyedül is fogyasztható.

Related posts