Kókuszos curryleves rizstésztával

 

  • 300g rizstészta
  • 1 csontozott csirkemell, bőr nélkül
  • 1 szál citromfű
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • chiliszósz ízlés szerint
  • fél teáskanál kömény
  • 8 kanál olaj
  • 5 csésze csirkeleves (ha lehet, ne kockából)
  • 250ml kókusztej
  • 1 csésze szójacsíra
  • 1 teáskanál rákpaszta vagy halszósz
  • a díszítéshez sült mogyoróhagyma (kevés olajon a vékonyra szelt hagymát barnára pirítjuk), felszeletelt zellerszár vagy limetta gerezdek
  • A rizstésztát áztasd be legalább 2 órára. Egy éles késsel vágd a lehető legvékonyabbra a citromfű szálát (maréknyi hazai citromfű levelével is pótolható). Vágd apróra a fokhagymát, a paprikát és a hagymát. Tedd egy turmixba a hagymát, fokhagymát, gyömbért, citromfüvet, paprikát, rákpasztát (vagy halszószt), köményt és a chiliszószt. Ha szükséges, adj hozzá 1-2 kanál vizet, hogy finom, kenhető szószt kapj.
    A vokban hevíts fel némi olajat, amikor füstöl, tedd bele az összeturmixolt keveréket. Vigyázz, az elején fröcskölni fog! Két perc folyamatos kevergetés után add hozzá a csirkelevest, forrald fel és alacsony lángon párold 10 percig.
    Add hozzá a kókusztejet.  Tedd félre.
    Egy kis lábasban tedd a csirkehúst annyi vízbe, amennyi ellepi. Adj hozzá csipetnyi sót, forrald fel. Amikor felforrt, vedd le a lángot takarékra, majd főzd öt percig. Ezután csepegtesd le, és vágd vékony csíkokra (könnyen a rostjaira bomlik).
    A jól beáztatott üvegtésztát egy perc alatt főzd meg. A tésztát tedd a tányérok aljára, és merd rájuk a forró levest. A tetejét díszítsd a csirkével, szójacsírával, zellerrel. Egy gerezd limettát és kedvenc keleti szószodat tálald mellé.

     Fórum az ázsiai ételekről

    Kapcsolódó bejegyzések