Klasszikus Japán Filmhét

Örökmozgó Filmmúzeum, 2005. december 8-1 4.
A Japán Alapítvány és a Magyar Nemzeti Filmarchívum közös szervezésében 2005. december között az Örökmozgó Filmmúzeumban klasszikus japán filmhét kerül megrendezésre.
A filmeket japán nyelven, angol felirattal és magyar szinkrontolmácsolással vetítjük.
Jegyár: 500 Ft. (Dec. 10-én A Félkegyelmű című filmre a jegy 800 Ft.)
Elővételre és jegyfoglalásra az Örökmozgó Filmmúzeumban van lehetőség.
Mindenkit szeretettel várunk!
A filmhét programja:

Cs. 18:30 Botrány (Shubun)r: Kurosawa Akira
「醜聞(スキャンダル)」 監督:黒澤明 1950, 109 min

P. 18:30 Ugetsu története (Ugetsu monogatari) r: Mizoguchi Kenji
「雨月物語」 監督:溝口健二 1953, 97 min

Dec.10. Szo. 16:30 A Félkegyelm ű (Hakuchi) r: Kurosawa Akira
「白痴」 監督:黒澤明 1951, 166 min

Dec.11. V. 18:00 Kora tavasz (Soshun) r: Ozu Yasujiro
「早春」 監督:小津安二郎 1956, 144 min

Dec.12. H. **** SZÜNET !!! 休演 ****

Dec.13. K. 18:30 Gyújtogatás (Enjo) r: Ichikawa Kon
「炎上」 監督:市川崑 1958, 99 min

Dec.14. Sz. 18:30 Egy ember eltűnik (Ningen johatsu)r: Imamura Shohei
「人間蒸発」 監督:今村昌平 1967, 130 min

Botrány (Scandal, Shubun-Sukyandaru) 2005.12.8. 18:30
Ma is időszerű történet a botránysajtó és a korrupció áldozatául esett festőről. Aoe Ichiro (Mifune Toshiro) festőművész és Saijo Miyako (Yamaguchi
Yoshiko) énekesnő ártatlan találkozását megörökíti egy közismert magazin fotósa. A lapkiadó, kihasználva a közönség kíváncsiságát, botrányos történetté kerekíti az esetet. Aoe megbíz egy ügyvédet (Shimura Takashi), hogy képviselje őt az úsjág elleni perben, az ügyvéd azonban korántsem olyan megbízható, mint ahogy Aoe gondolja.

Image


Ugetsu története (The Ugetsu Story, Ugetsu monogatari) 2005.12.9. 18:30
Gyönyörűen kidolgozott mese a kapzsiság és a nagyravágyás veszélyéről. A film alapja Ueda Akinari japán író Eső és Hold meséi című elbeszéléskötetének két története.
Az országban dúló polgárháború idején Genjuro, a fazekas (Mori Masayuki) és sógora, Tobei (Ozawa Sakae) elindulnak falujukból a városba, hogy eladják portékájukat. Az üzlet sikere, a dicsőség utáni sóvárgás elvakítja őket. Tobei felesége kérése ellenére fegyvereket vásárol és szamurájnak áll, Genjuro pedig találkozik a gyönyörű Wakasával (Kyo Machiko), aki elcsábítja őt. Tobei és Genjuro nagyravágyása miatt ártatlan feleségeik bű nhődnek meg. A film 1953-ban elnyerte a Velencei Filmfesztivál Ezüst Oroszlán-díját.


A Félkegyelmű (The Idiot, Hakuchi) 2005.12.10. 16:30
Kurosawa műve Dosztojevszkij regényének hű adaptációja. A II. világháború után, Hokkaidó szigetén játszódó filmjében a rendező arra a kérdésre keres választ, hogyan tud egy tisztalelkű , ártatlan ember élni egy gonoszsággal teli világban?
A főhős, a Félkegyelműnek nevezett Kameda (Mori Masayuki) a háború után visszatér Hokkaidóra. Szállásadójának lánya, Ayako (Kuga Yoshiko) szerelemre lobban Kameda iránt, akit viszont Taikóhoz (Hara Setsuko) fűznek gyengéd érzelmek. Kameda barátja, Akama (Mifune Toshiro) féltékenysége azonban tragédiák sorozatát indítja el.

Image


Kora tavasz (Early Spring, Soshun) 2005.12.11. 18:00
A Kora tavasz Ozu egyik legjobbnak tartott alkotása, amelyben sajátos érzékenységgel és humorral ábrázolja a házasság nehézségeit. A film középpontjában egy tokiói középosztálybeli házaspár kapcsolata áll. A munkája miatt folyton ingázó tisztviselő , Sugiyama (Ikebe Ryo) kilátástalan, unalmas életéből és házasságából egy munkahelyi szerelmi kalandba menekül. Hamarosan azonban rádöbben arra, hogy a munkahelyi kapcsolatok lélektelenek és felszínesek, és végül egy hivatali áthelyezés kapcsán kerül újra közel egymáshoz férj és feleség.

Image


Gyújtogatás (Conflagration, Enjo) 2005.12.13. 18:30
A film alapja Mishima Yukio Aranytemplom című regénye, illetve egy 1950-ben valóban megtörtént esemény, a kiotói Aranytemplom felgyújtása. A magányos, dadogó vidéki fiú, Mizoguchi Goichi (Ichikawa Raizo) apja halála után felkeresi a Shukaku templom főpapját, Tayama Dosen-t (Nakamura Ganjiro), és szerzetestanoncnak áll. Apja elbeszéléseiből Goichi gyakran hallott a csodálatos Shukaku templomról, képzeletében a templom, mint maga a megtestesült szépség és erény jelenik meg. A mélyen vallásos Goichi azonban hamarosan kiábrándultan tapasztalja, hogy a  főpap milyen álszent életet él, és a templom már pusztán turisták kedvelt látnivalója. Végül vallásos áhitatának tárgya, maga a templom a bűn szimbólumává válik. Goichi hosszas lelki vívódás után cselekvésre szánja el magát. A hétköznapok borzalmai és csalódásai után egyetlen lehetőség számára megszabadulni az erkölcstelenség és romlottság jelképétől.

Image


Egy ember eltűnik (A Man Vanishes/Missing, Ningen johatsu) 2005.12.14. 18:30
A dokumentumfilm és a játékfilm technikáit ötvöző alkotás a valóság és a fikció határán, kis stábbal és színészek nélkül.
Oshima Tadashi, egy megbízhatónak és tisztességesnek mondott fiatal üzletember 1965-ben ismeretlen okból eltűnik. A rendező Tadashi menyasszonyának, Hayakawa Yoshiének a történetét követi nyomon. A filmben feltűnő szereplők mindegyike – a nyomozót játszó Tsuyuguchi Shigeru kivételével – valóságos személy. Az eltűnt fiatalember utáni keresés során felszínre kerülnek az addig rejtett titkok. A rendező interjúkon keresztül tárja fel Tadashi életének titkolt részleteit, kíméletlenül provokatív módon végig valóság és fikció között mozgatva szereplőit.

Image


 

Örökmozgó Filmmúzeum – Bp. VII. Erzsébet krt. 39. Tel:342-2167
Japán Alapítvány – Bp. II. Horvát u. 14-24. Tel: 214-0775/0776

Related posts