Japán óriáspandája visszatért Mexikóból

Ling Ling, az óriáspanda most érkezett haza Tokióba, miután sikertelenül próbálkozott párzani a veszélyeztetett faj két nőstényével Mexikóban.
A 17 éves pandafiú három hónapot töltött a lányokkal a Mexikó cityben lévő Chapultepec állatkertben, de egyiküket sem termékenyítette meg.
Ez már a harmadik alkalom volt, amikor Ling Ling nem tudott megtermékenyíteni nőstényeket Mexikóban. Ráadásul közelít ahhoz a korhoz, amikor a pandák már nem válhatnak apává.
Valami remény még mindig maradt: a nőstények közül kettőt mesterségesen megtermékenyítettek Ling Ling spermájával. Júliusban a szakemberek meg tudják mondani, hogy sikerült-e a beavatkozás. Két korábbi mesterséges megtermékenyítési próba ugyszintén sikertelenül zárult.
Ling Linget 1992-ben adta Kína az Ueno állatkertnek, a két ország közti kapcsolatok normalizálódása huszadik évfordulójának emlékére.
A világon mindössze ezer óriáspanda él – többségük Kína nyugati és középső vidékein. LÉtüket leginkább életterük elvesztése és az alacsony szaporulat veszélyezteti. Egy nőstény panda mindössze két-háromévente képes egy kölyköt szülni.
Ling Ling élettársa, barátja és tervezett párja, Tong Tong 200-ben rákban elhunyt anélkül, hogy egyetlen kölyöknek is életet adott volna.
AP

Related posts