Hamisítottuk a gyógyvizet – hazudta a fogadós

A rendőrség öt helyen kutatott bizonyíték után a Szakunami onszen nevű japán stílusú fogadóban. Gyanújuk szerint illegálisan szivattyúztak vizet egy hőforrásból a fürdőjükbe.
A helyi hoteleket tömörítő egyesület egy héttel korábban megkérdezte a tulajdonost, aki azt állította, hogy saját maguk melegítik a vizet, amelyet egy másik, legális kútból nyernek.
Mijagi prefektúra hatóságai aznban vizsgálatot folytattak, mely során kiderült, hogy a víz valójában a fogadó saját udvaráról – vagyis védett területről származik.
A fogadó és üzemeltetője, a Tokyo Taiyo Enterprise a szükséges engedélyek nélkül szivattyúzta a vizet a fürdőbe.
Amikor 1995-ben megnyílt a rjókan, utasítást kapott a helyi hatóságoktól, hogy állítsa le az engedély nélküli vízkitermelést. A tulajdonos egy ideig valóban csapvizet kezdett használni, később azonban visszaálltak az eredeti forrásra.
A rendőrség ezután kezdett vizsgálódni. A hotel csak a 2001 óta történt illegális vízkitermelésért vonható felelősségre, tekintettel arra, hogy akkor lépett hatályba a tiltó szabályozás.
Az egyesület kérdésére adott válasz ellenére a fogadó honlapján és újsághirdetéseiben továbbra is azt állította, hogy természetes hőforrás táplálja a fürdőt. Néhány nappal később a rjókan kilépett a társaságból.
Másnap a hatóságok megvizsgálták a fürdővizet, majd utasították a fogadót, hogy zárja el a kutat.
A Tokyo Taiyo Enterprise elnöke, a 70 éves Hiszao Nariszava azzal védekezett, hogy egy közönséges kút fúrásas során akadtak a forró vízre.

Yomiuri Shimbun

Related posts