Egyre hájtekebbek az italautomaták

Az automaták – melyek eddig többnyire dobozos italokat és cigarettát árultak – manapság komoly változáson esnek át: ma már forró odent – főtt zöldségből, húsból, halgombócból, tojásból álló egytálétel – és szusit is kínálnak.

Az automaták szolgáltatási köre is bővült. Ma már szemétpréselő is létezik, sőt, olyan is, amelyik földrengés után ingyen adja az innivalót. És beszél a vásárlóhoz.

A tokiói Akihabara egyik automatája jó példa a különleges gépekre. Dobj be két százast és kapsz egy tál forró odent, egy további ötvenesért akár marhahússal. A nagojai Tengu Canning Co. 1985-ben fejlesztette ki a dobozos odent, azóta árulja a tacsinomi – „állva fogyasztó” bároknak.

1995-ben felállították az első odent kínáló automatát Akihabarában – ma már évente tízmillió jenért vásárolják az instant ételt abból az egy készülékből. Ez az ország legjövedelmezőbb ételautomatája.

A rengeteg havat hozó decemberben két odent árusító automata is rekordot döntött – ketten 14000 pohár odent adtak el egyetlen hónap alatt.

A tokiói Ocean Tokyu Ferry Co., amely kompjáratokat üzemeltet Tokusimára és Kitakjúsúra olyan automatát állított csatasorba, amely 500 jenért 8 darabból álló fagyasztott szusit szolgál fel. Ha az edényt egy különleges mikrohullámú sütőben felmelegítjük, az ecetes rizs kissé felmelegszik, a rajtuk lévő halfalatok azonban hidegek maradnak.

Az utasok a kompra szálláskor jegyeket kapnak, amellyel ingyen is hozzájuthatnak egy adaghoz.

Gyakran előfordul, hogy egy-egy úton mind a 120 adag gazdára talál.

A szigetországban található a világon a második legtöbb – öt és félmillió – automata. Közülük 2,6 üdítőitalokat árul.

Az automaták egyre ökóbbá válnak: eyg tokiói kiállításon nemrég bemutatták „az én csészém” akciót, mely során mindenki a saját poharába kapta az automatából az italt, ezzel csökkentve a kidobott papírpoharak számát. A kormány arra bátorítja a cégeket, hogy ezt a rendszert vezessék be a vállalatoknál.

2003 óta a Coca-Cola Japan olyan automatákat állított forgalomba, melyeket központilag be lehet állítani arra, hogy katasztrófa esetén ingyen adjon italt. Országszerte több mint ezer ilyen gép áll üzemben. A 2004-es csúecui (Niigata prefektúra) földrengés után a rendszer élesben is üzemelt a nagaokai városházán.

Az iskolák környékén, illetve azokon az útvonalakon, ahol sok gyerek jár az automatákra kamerákat szereltek.

Azokat az automatákat, melyek alkoholt árulnak fokozatosan olyan modellekre cserélik, melyek képesek felismerni a vásárló igazolványát és ellenőrzik az életkorát. A fiatalok így nem jutnak majd hozzá. 2008-ra a cigarettát árusító automaták egy különleges adatkártyát kérnek majd a vevőtől – a kártyát csak felnőttek kapják meg.

Image

Egyre több automata köszöni meg hangos szóval a vásárlást, közli, ha elfogyott az aprója vagy örül, hogy az új évben is őt választottuk.

A Japán Automatagyártó Szövetség elnöke azt jósolja, hogy a közeli jövőben megjelennek majd azok a gépek, melyek figyelembe veszik a vásárló ízlését és egészségügyi állapotát.

A 61 éves Vasizu Cutomu, a „Dzsidó hanbaiki no bunka” (A pénzbedobós automaták kultúrája) című könyv szerzője elmondta, hogy egyre inkább kiszolgálnak bennünket ezek a gépek, mindig rendelkezésre állnak és egyre inkább kiszolgálják majd egyéni ízlésünket.

– Ez azonban oda vezet, hogy kultúránkban minden eldobható, nélkülözhető lesz. Az automaták kényelmessé tehetik mindennapjainkat, de tönkre is tehetik életstílusunkat – figyelmeztet.

Yomiuri

Related posts