Édes-savanyú leves shiitake gombával

A sertéshús helyett használhatsz hozzá csirke- vagy pulykamellet.

  • 10 kalap szárított shiitake gomba
  • 3 dl forró víz
  • 1 liter csirkehúsleves
  • 100 g sertésszűz, vékony csíkokra vágva
  • fél kocka tofu 1 centis kockákra vágva
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő
  • 2 kanál fehér borecet vagy rizsecet
  • 3 kanál világos szójaszósz
  • 2 kanál halszósz
  • 1 teáskanál chiliszósz
  • őrölt bors
  • 2 kanál centisre vágott metélőhagyma
  • 1 teáskanál szezámolaj

A szárított gombára öntsd rá a vizet, fedd le és tedd félre 15 percre. Ezután csepegtesd le, a vízből tegyél félre 1 csészével (a többi gombás vizet használhatod levesalapnak vagy vegetáriánus dasiként). A szárát dobd el, a kalapokat vágd vékony csíkokra.

A félretett gombás víz felét öntsd egy lábasba a csirkeleveshez. Forrald fel, add hozzá a gombát, a húst és a tofut. Az újraforrás után alacsony lángon párold 3 percig.

Az áztatólé másik felét keverd el alaposan a keményítőt, ecetet, szójaszószt, halszószt, borsot és chiliszószt. Öntsd a levesbe, állandó kevergetés mellett várd meg, míg besűrűsödik.

Tálaláskor hints rá hagymát és szezámolajat.

 Fórum az ázsiai konyháról

Kapcsolódó bejegyzések