EB első nap, nem felemás érzésekkel…

A koppenhágai EB első napját Stefi a következőképpen foglalta össze: „ez volt a legszörnyűbb EB.” A vendéglátó dánok még önmagukat is alulmúlták a rendezés terén és ezt már csak tetézte, hogy a versenyszabályokat is érdekesen módosították. Állításuk szerint a helyi törvények nem engedik a juniorok számára a KO küzdelmet, így szabálymódosításra van szükség. Mindattól függetlenül, hogy ez egyszerűen nem igaz, kissé érdekes az a hozzáállás, hogy ezt nem közlik előre, arról nem is szólva, hogy van képük az Európai Szövetség versenyszabályát nemzetközi versenyen módosítani. Több mint valószínű, hogy a dán vezetőség a legközelebbi közgyűlésen rendkívül kellemetlen kérdésekre kell hogy válaszoljon, de ez nem változtatott azon a tényen, hogy – természetesen a házigazda dánokat kivéve – a szabályok módosítása az összes versenyzőt megzavarta.

 

A „helyi szabályok” szerint ugyanis a junioroknál a KO tilos, arra még törekedni sem szabad! Így a waza-ari engedélyezett, az ippon tilos, az arra törekvő versenyzőt pedig meg kell inteni. Magyarul, ha egy versenyző erőteljesen küzdött, KO-ra törekedett, különösen, ha combra erőteljesen támadott, a bírók azonnal megintették. Aki egy kicsit is ért a karatéhoz, az pontosan tudja, mennyire zavaró, ha felkészülünk egy versenyszabályra és a helyszínen derül ki, más küzdőmodort kell választanunk, mint amire kondicionáltuk magunkat. Ez még a legjobbaknak is hatalmas probléma. Ehhez még tegyük hozzá, hogy a folyamatos intésektől megzavart versenyző képtelen jól teljesíteni, és egy rutinos bíró ettől fogva úgy irányítja a meccset, ahogy akarja, és így nagyon könnyű valakiből győztest csinálni.

Image

 

Ezeknek az ötleteknek az egyik legnagyobb kárvallottja, pont a magyar csapat volt. Győzelmen nincs mit magyarázgatni, vereségen nem lehet mit, de az tény, hogy a magyar juniorok az EB talán legfelkészültebb csapatát alkották, és ezek a szabályok miatt messze nem nyújthatták azt, amit igazán tudnak. Néhány eredménynek így is örülhettünk: Retter Márk 55 kg-ban okosan és taktikusan küzdve Európa Bajnoki címet nyert. Mátyási Patrik 60 kg-ban az ezüst érmet vehette át. A hölgyek között Misovits Boglárka brillírozott, az egyik bronzérem jutott neki. Dobogó harmadik fokára állhatott még Kerti Gábor 60 kg-ban, Jónás Áron 65 kg-ban és Szűcs Gergő 70 kg-ban. Ezúton is gratulálunk minden dobogósnak és mindenkinek, aki ezen a napon becsülettel küzdött.

Holnap a felnőttek állnak csatasorba. Olyan harcosok lépnek tatamira, mint Szövetes Vera, Török Dani, a kemecsei adrenalinbomba: Nemes Józsi, az abaságiak erőgépe: Kádár Roland, a Bencze Műhely növendékei: Mezősi Marina és Bartók Júlia. Természetesen küzd Fülöp Roland (naná, hogy Agócs tanítvány), a könnyű súlyban bizonyítani akar Rózsa Gábor, a 80 kg-sok közt a szolnoki fiatal tehetség, Magna Gergő. Utoljára, de nem utolsó sorban a női félnehéz súlyban két olyan klasszisunk küzd, mint Ábrahám Edit és Tóth Ivett. A kata-sok közt elsősorban Tóth Attilától várhatunk eredményt, de felesége, Renáta is esélyes a dobogóra, és objektív bíráskodás esetén Vernoth Csilla és Tóth András jó eredménnyel végezhet. Az mindenesetre vigasztaló, hogy a „kedves” házigazdák a felnőttek szabályait nem piszkálták meg, így érvényesülhet shihan Furkó Kálmán régi bölcsessége: „le kell ütni az ellenfelet, és akkor a bíró nem tehet mást, mint eredményt hirdet”.

Related posts