Családi horror: a szülők halálra akarták éheztetni gyermeküket

A fiú kínzói brutálisan kezdték: cigarettával égették meg, és horgászbottal korbácsolták. Aztán – áll a rendőrség jelentésében – elkövették az elképzelhetetlent: bezárták a fiút a szobájába és megpróbálták halálra éheztetni. A horrort tetőzendő az elkövető a fiú édesapja volt.

Az eset barbarizmusa megragadta a japán média figyelmét, mivel a kamionsofőr és élettársa egyszer már letartóztatásra került, miután megpróbálták megölni a férfi 15 éves fiát.

A fiú, aki jelenleg is kómában fekszik nincs egyedül: az elmúlt évben rekordszámú, 23 ezernél is több hasonló esetet regisztráltak – ötezerrel többet, mint egy évvel korábban.

Ez a robbanásszerű elterjedés riadalmat keltett a gyerekvédőkben, akik törvénymódosítást követeltek. A japán társadalom önképében eddig az szerepelt, hogy rendkívüli módon törődik a gyerekekkel – úgy tűnik, ez téves elképzelés – mondta Szeidzsi Szakai, az egyik gyermekvédő egyesület elnöke.

A szakértők szerint a japán gyerekek elleni bűntettekről még távolról sincs átfogó képünk. Ha nem tekintenék a szülők szexuális zaklatását tabunak, a nyilvánosságra kerülő esetek száma valószínűleg drasztikusan megnőne.

A növekvő nyilvánosságnak hála egyre több zaklatásról értesülnek a hatóságok, ám a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az esetek száma is nő.

Az okok között szokás említeni az egy évtizede tartó gazdasági nehézségeket, a munkanélküliek magas számát, amely egyre nagyobb feszültséget okoz a családoknak.

Maguk a családok is változáson esnek át. A válások száma sosem látott magasságba emelkedett, miközben az egyre hosszabb munkaidő miatt a gyereknevelés kizárlag az anyákra marad.

Az egyik gyermekvédő szervezet szóvivője eképp fogalmazott:

– Az emberek egyre inkább félnek a gyerekvállalástól. Hiányzik belőlük az önbizalom. Nem tudják, mit kellene tenniük, inkább megpróbálnak elmenekülni a problémák elől.

A kormányzat is lépéseket tett az ügyben. 2000-ben elfogadtak egy törvényt, amely alapján vizsgálatokat tarthatnak olyan szülőknél, akiknél felmerül a gyanú, hogy molesztálják a gyerekeket. A jelenleg kormányzó liberáldemokraták a rendőrség jogosítványait kívánják bővíteni.

A kormányzat is elismeri, hogy az erőfeszítés nagy része a már elkövetett cselekmények felderítését célozza, ahelyett, hogy megpróbálnák őket megelőzni.

Ezek a legfrissebb próbálkozások túl későnek bizonyultak egy oszakai fiú számára.

A rendőrség a következő horrorisztikus képet festette az esetről:

A fiú apja és annak barátnője rendszeresen verték a fiút, majd egy augusztusi napon bezárták a szobájába és megtagadták tőle az ételt.

Az apa 38 éves barátnője, Nacujo Kavagucsi akkor hívta a hatóságokat, amikor a fiú novemberben kómába esett. Ekkor már csak 26 kilót nyomott. Az apát és a nőt január 25-én vették őrizetbe.

A fiút és öccsét rendszeresen kínozták. A fiatalabb testvér még az éheztetés előtt sikeresen elmenekült.

A helyi média szerint az osztálytársak észrevették, hogy a fiú már akkor fogyni kezdett, amikor még iskolába járt. Tanára próbálta meglátogatni, de az apa megakadályozta. A gyermekvédő is kapcsolatba lépett az apa barátnőjével, ám a fiút sosem látta.

Ez a szönyű eset nem egyedüli: februárban például egy nő a barátjával együtt egy kenyérpirítóval vert agyon egy három éves kislányt.

AP

Related posts