Az elutasított koreai lány rasszizmussal vádolja a nõvériskolát

Az észak-­koreai lánynak egy tokiói növérképzõ iskola nem engedte meg, hogy részt vegyen a felvételi vizsgán.

Az Oktatási Minisztériumnak nincsenek szabályai arra, hogy koreai vagy más etnikai alapon szervezõdõ tanítási intézménybõl jövõk milyen feltétellel kaphatnak helyet egy japán iskolában, bár az ENSZ okmányai ezt a gyakorlatot diszkriminatívnak bélyegzik.

A lány úgy véli, hogy az észak­koreai vezetés nukleáris fenyegetése miatt Japán­szerte ellenséges hangulat söpört végig az embereken.

A lány hamarosan végez egy tokiói iskolában, melyet Észak­Korea tart fenn. Kilenc hasonló intézménybe adta be felvételi kérelmét, és kezdetben mind a kilenc el is fogadta azt. Február negyedikén azonban ­ mindössze négy nappal a felvételi elõtt ­ az egyik intézmény felhívta a lányt és közölték vele, hogy visszavonják a felvételi vizsgára szóló meghívót.

Az iskola döntéshozói a helyi önkormányzatot teszik felelõssé:

­ Kapcsolatba léptünk a városi önkormányzattal, ahol azt az információt kaptuk, hogy az ebben az iskolában végzett diákok nem vehetnek részt a felvételiken. Mi csak azt tettük, amit mondtak nekünk ­ nyilatkozták.

Az önkormányzaton azzal védekeztek, hogy õk csak a hivatalos kormányzati álláspontot ismertették az iskolával. Már régen kérik a kormányzatot, hogy tegyen lépéseket ez ügyben ­ mindeddig hiába. Márpedig az idevonatkozó törvények nem engedik meg, hogy egy észak­koreai iskolából valaki felvételizhessen ezekbe a japán intézményekbe. 2001­ben ezt a törvényt kritizálta az ENSZ, és a hivatalnokok azóta is törik a fejüket a problémán.

Egy magas beosztású kormányhivatalnok ugyanakkor elmondta: országszerte nagy a nyomás, hogy a hírhedt emberrablási ügy óta még jobban izolálják az észak­koreaiakat.

Mainichi Shimbun

Related posts