A Vaszeda Egyetem iskolája óriási

A nagy hírű általános iskola, melyet szoros szálak fűznek a Vaszeda Egyetemhez arra kérte a jelentkező tanulók szüleit, hogy a tájékoztatóban szereplő „adomány” összegének hétszeresét fizessék be.

Az önkormányzat már korábban is nyilvánosságra hozta, hogy a Vaszeda Dzsicugjó iskola nyomást gyakorolt a felvételin sikeresen szereplő gyerekek szüleire, és arra szólította fel őket, hogy még az ősszel ajándékozzanak 3,5 millió jent. Az iskola prospektusában is leírták, hogy adományokat és oktatási díjat is szívesen látnak, utóbbit egyfajta „részvény-rendszerben”, ahol egy részvény ára 100 ezer jen.

A hivatalos ismertető szerint az új diákoknak öt ilyen részvényt kell vásárolniuk, de a hivatalnokok nyomást gyakoroltak a szülőkre a novemberi meghallgatások idején, hogy több mint 35 részvényt vegyenek.

A legtöbb szülő fizetett, mert abban reménykedtek, hogy az adományok befolyásolják a felvételi sikerét – annak ellenére, hogy a Vaszeda Dzsicugjó sohasem ismerte be, hogy az adományok kötelezőek lennének a felvételihez.

A 2001. novemberi felvételi beszélgetéseken Takajaszu Okusima, a Vaszeda Egyetem elnöke és a Vaszeda Dzsicugjó iskola feje a következő adomány-kéréssel fordult a szülőkhöz:

„- Mi (a Vaszeda Dzsicugjó Általános Iskola) egy új intézmény vagyunk, és úgy vélem, hogy sokat segítene egy hárommillió jenes adomány.”

A szülők nagyon meglepődtek, hogy a kéréssel nem más, mint a Vaszeda Egyetem Elnöke fordult hozzájuk személyesen.

A 64 éves Okusima a 2002-es felvételi beszélgetéseken is jelen volt, amikor már a fent említett tisztségei megszűntek.

Okusima nem nyilatkozik a sajtónak, iskolája közzétett egy nyilatkozatot, amelyben elmondják, hogy egy januári sajtókonferencián már minden kérdésre válaszoltak.

A tokiói önkormányzat az eset nyomán büntetésül megvonta támogatásának 20%-át.

Mainichi Shimbun

Related posts