A nyári kaki termőidejét tavaszra szeretnék áttenni – Nagaszakiban megkezdődött a terme

ImageJapánban a nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse az ivagaki, a japán kaki-gyümölcs egy fajtája. Nagaszakiban éppen ezért készítettek terveket arra, hogy az ivagaki termési idejét tavaszra tegyék át. „A télen termő magaki és a nyáron termő ivagaki termőideje közötti szünetet szeretnénk megszüntetni”-mondják a Nagaszaki prefektúrabeli kutatócsoport.
A japán gasztronómiában nagyra becsült ivagakit a téli magaki árának kétszereséért adják el. Főleg a Japán-tenger felőli Jamagatában, Kiotóban éa Simanéban termesztik, júliusban érik be.
Nagaszakiban eddig alig termesztettek ivagakit, de mivel a Csendes-óceán vize a Japán-tenger vizénél magasabb hőmérsékletű, mikor a térségben termesztésre kerül sor, a termés hamarabb, akár már májusban is beérhet, így a piacon monopolhelyzetbe juthat.

Kyodo

Related posts