A munkáért való hálaadás napja

Japánban november 23-a a munkáért való hálaadás napja (??????, kinró kansa no hi). 1948-ban tették állami ünneppé. Az állami ünnepeket meghatározó törvényben azt írják, ennek az ünnepnek a célja a munka és a termelés ünneplése, és az egymásnak való hálaadás.

 

A régi, agrikulturális Japánban szokás volt az isteneknek való terményfelajánlás, amikor az öt f? gabona. ( ??gogoku) aratását ünnepelték. Egyszóval, ez volt Japánban az aratóünnep. A neve (???, niinanuszai vagy sindzsószai) volt. Ez az Aszuka-korban (538-710, mások szerint 592-645) alakult ki.

A Meidzsi-korban (1868-1912), 1872-ben a holdnaptár szerinti 11. hónap második „nyúl napján” tartották (a régi naptárról egy kés?bbi cikkben olvashattok). 1873-ban azonban áttértek a Gergely-naptárra, ebben az évben november 23-ra esett az ünnep. 1874-ben már más napra esett volna, de így maradt.

A második világháború után a megszálló amerikai er?k nyomására az ünnepélyt kivonták a császár által bemutatott szertartások köréb?l, így lett megreformálva a munkáért való hálaadás napja (??????, kinró kansa no hi).

 

Related posts

Kommentelj