A kormány be kívánja tiltani a csontos marhahúst

A Japánban és néhány más országban készült T-bone steak-eket országszerte betiltják, miután egy, az élelmiszerek biztonságosságával foglalkozó bizottság kijelentette, hogy a csontos marhahús fogyasztása kockázatos lehet a BSE terjedésére nézve.

Az Egészségügyi Minisztérium tervezete szerint minden olyan országból, ahol találtak már fertőzött marhát – beleértve magát Japánt is – megtiltanák a csontos hús behozatalát illetve forgalomba hozását.

A kormány már eddig is több terméket helyezett feketelistára, köztük az agy- ás gerincvelőt, szemeket, valamint a beleket, mivel ezek fogyasztásakor fokozott fertőzésveszéllyel lehet számolni. A vágóhidakon e részeket a gyárak kötelesek azonnal eltávolítani és megsemmisíteni.

A gyártóknak eddig azonban megengedték, hogy ha gerincvelőt nem is, de a gerinccsontot (vele együtt a velőt) például T-bone steak formájában továbbra is árusítsák. Ráadásul a henteseknél gyakran előfordult, hogy a boltban a hús mellől eltávolított csontokból és velőből alaplevet (koncentrátumot) készítettek.

A tiltás pontos módját és mértékét még idén meg kívánják határozni a hatóságok.

Yomiuri Shimbun

Related posts