Fugu
Képzelj el egy különleges vacsorát. Az asztalon kis lakkozott tál, rajta vékony, szinte áttetszõ halszeletek. A szeleteket a szakács szépen feltekerte, így most a krizantém szirmait formázzák (ez a virág Japán hagyományos gyásznövénye). Pálcikáddal a szádba emelsz egy hártyavékony gömbhalszeletet, és nyelved máris bizsereg Japán egyik legkülönlegesebb és leghalálosabb konyharemekétõl.
Joseph Coleman azt írta a fuguról, hogy olyan étel, amiért az ember képes akár meghalni is… Kivételesen nem kell képletesen érteni, amit mondott, hiszen a fugu (gömbhal) egy rendkívül mérgezõ állat. 1965ben Robert Burns Woodward többek között a gömbhal mérge, a tetrodotoxin azonosításáért kapott Nobeldíjat.
A fugu fõvárosa a Tokiótól mintegy 800kmre délnyugatra fekvõ Simonoszeki. Itt mintegy ötszáz különlegesen képzett szakács dolgozik, akiknek engedélyük van a hal elkészítésére. Japán fugufogyasztásának több, mint fele a helyi piacon kel el.
A fuguról fennmaradt elsõ írásos emlék 720ból való, és természetesen Simonoszekiben készült. A késõ 1500as években szintén e városban gyûltek a Koreát meghódítani szándékozó csapatok. Sajnos fugu volt vacsorára, ami a katonák tömeges halálához és a fugu országos betiltásához vezetett.
A tilalom több, mint két évszázadon át életben maradt, habár a hivatalnokok végig sejtették, hogy az emberek titokban rárájárnak a gömbhalra. A rendelet 1888ig volt érvényben, amikor az elsõ miniszterelnök, Hirobumi Ito megkóstolta a halat túlélte, majd újra engedélyezte fogyasztását. (Egyes helyeken egészen 1912ig életben maradtak a tiltó rendeletek.)
Oszakában külön fugumúzeumot nyitottak. Vezetõje, Kiicsi Kitahara egyszer azt mondta: a gömbhal története a betiltások története. Az emberi természet igen vicces: ha a hal fogyasztását nem tiltották volna, vagy ha nem lenne mérgezõ, talán sosem vált volna ennyire népszerûvé.
Fugut fogyasztani manapság már sokkal biztonságosabb, mint valaha volt ez persze nem jelenti azt, hogy évente egykét vendég ne halna bele az étkezésbe (talán ez a flört a halállal teszi a hal ízét feledhetetlenné). A hal egyes belsõ szervei (pl. a mája) és a bõre tartalmazzák a mérget, a húsa nem.
A szakács feladata az, hogy úgy készítse elõ a fogást, hogy közben a mérgezõ szervekbõl ne kerüljön át a gyors és erõszakos halált okozó (az amerikai Food and Drug Administration definíciója) tetrodotoxin a halszeletekre (sõt, még csak egymáshoz se érjenek). A méregnek nincs ellenszere. Egy felnõtt halálos dózisa (kb. 2 milligramm) elfér egy tû hegyén, és úgy 1250szer halálosabb a jó öreg ciánnál.
A fentiek alapján talán érthetõ a régi japán mondás, miszerint
Aki fugulevest eszik, bolond.
Aki viszont nem eszi meg a fugulevest, az is bolond...
Aztán ott van az a haiku, amelyben a költõ azon mereng, hogy ma éjjel nem láthatja kedvesét. Talán örökre le kell mondania róla ezért elhatározza: fugut vacsorázik.
Ha evés közben zsibbadni kezd a nyelved és az ajkad, gyorsan kapd elõ a végrendeleted, ugyanis valószínûleg perceken belül teljesen lebénulsz és a család kezdhet gyûjteni a szertartásra…
Tudatod jó ideig még tiszta, de nem bírod mozgatni tagjaidat, nem tudsz beszélni és észreveszed, hogy a légzés is egyre nehezebben megy… A halálos dózis 624 óra alatt végez az emberrel.
1996ból például mintegy tucatnyi mérgezésrõl tudunk, melybõl kettõ halálos kimenetelû volt.
Egyik leghíresebb áldozatát 75ben szedte a fugu, amikor az ismert kabuki színész, VIII. Micugoro Bando (egyike Japán élõ mûemlékeinek, ahogy azt a néhány kitüntett mûvészt nevezik, akik állami támogatást kapnak a hagyományos mesterségek és mûvészetek életben tartásáért) halt bele a vacsorába. A séf ugyanis egymás után négy adag fugumájat szolgált fel Micugorónak annak ellenére, hogy ezt a törvény tiltja a vendégek kérésére nem minden szakács tud nemet mondani. Ehhez képest meglehetõsen szerény visszavágásnak tûnhet, hogy a fugu bõrébõl szívesen készítenek lámpákat és játékokat a gyerekeknek.
Ezek után talán senki nem emeli meg túlságosan a szemöldökét azt olvasván, hogy a fugu az egyetlen étel, amelyet tilos felszolgálni a császári családnak…
A szakácsok három éven át tökéletesítik a fugu belsõ szerveinek eltávolítását, aztán jönnek a vizsgák és csak ezt követõen kezdhetik meg a munkát valamelyik étteremben.
A gömbhal (angolul találóan blowfishnek hívják) arról kapta a nevét, hogy veszélyben képes magát felfújni, így a ragadozó számára valódi méreteinél többszörös nagyságot mutat. (Ez kérem evolúciós csoda: a homo sapiens erre képtelen, hacsak nem számítjuk a pupillát és egy másik testrészünket, amely egy nagyon bizonyos típusú ragadozó jelenlétében hasonló jelenséget képes produkálni…) A fugu írásjele (kandzsija) vízi disznóra utal. NyugatJapánban a halat fukunak ejtik, ami azt jelenti: robban, illetve boldogság, szerencse.
Mintegy 40 fugufajtát ismernek Japánban (további hatvanat világszerte), az éves fogyasztás több ezer tonnára tehetõ.
A legmérgezõbb fajta a kis, pettyes torafugu, állítól
ag ez a legfinomabb is. Õt a koreai partoknál halásszák telente. Egy torafugu már a halpiacon is száz dollárba kerül, hát még az éttermekben… Egy fuguvacsora nem tartozik a legolcsóbbak közé. Egy átlagos étel 100200 dollárba kerül egy jobb helyen. Persze léteznek 1520 dolláros fuguételek is, csak meg kell találni, hol… Ma már online boltokból is rendelhetünk elõkészített fugut, így az otthonokba is beköltözött a gömbhal, kicsit csökkentve különlegességét.
Az egyik híres ginzai étteremben, a Takefukuban egy többfogásos fuguvacsora harmincezer yent kóstál, ami 2002es árfolyamon kb. 70.000 Ft.
A fugu szezonja leginkább a téli hónapokra tehetõ. Japán szép eredményeket ért el a hal tenyésztése terén: tavasszal, ikrarakás idején a halászok kifogják a halat, és a tengerbe helyezett ketrecekbe teszik. Megvárják a késõ õszt, amikor jól felmegy az ára, és csak akkor adják el. A halat mindig élve árusítják, ezért szállításuk különleges elõkészületet igényel. Mivel a halak a szûk edényben egymásra támadnának, szájukat szállítás elõtt összevarrják.
Az északamerikai vizeken halászott gömbhal ugyanolyan mérgezõ, mint az Indiai óceánban fogott példányok. A halfarmokon tenyésztett, nem planktonnal táplált fugu viszont nem mérgezõ.
Ma már nemcsak a japánok élvezhetik a fugut, az elsõ 90 kilós külföldi szállítmány 95ben érkezett HongKongba. Egyedül New Yorkban évente 1000 kg fugut vásárolnak.
A fugu nemcsak japán különlegesség: Egyiptomban már az V. dinasztia idején (i.e. 2700 körül) is ábrázolták egyes sírokban, igaz, õk falatozás helyett a felfújt hal tetemét labdajátékokra használták.
Néhány elterjedtebb fuguétel
- Fugu Karaag – Lisztben kisütött fugu.
- Fuguszasi – Vékonyra szeletelt nyers fugu. Citruslé és szójaszósz keverékével fogyasztják.
- Fugucsiri – Zöldség és fugu felforralva dasi levesben, nagy edényben. A fenti keverékkel tálalják.
Ezekért az ételekért egyelõre sajnos többezer kilométert kell utaznia a kellõ mértékben elborult agyú, epikureus hajlamokkal felszerelt Szakuolvasóna