Hijasi csukka szómen
A nevével ellentétben nem kell hozzá édesvízi ragadozó, csupán némi szómen, japán fűszer és egy kevés zöldség.
- 200g szómen tészta (szoba vagy udon is jó hozzá)
- 1+1 teásanál szezámolaj
- 2 tojás
- 3 kanál szójaszósz
- 2 kanál cukor
- 3 kanál rizsecet
- 5 kanál dasi
- 1 teáskanál japán mustár (ha hazai mustárt használsz, szerezz csípőset és 2-3 kanállal vegyél belőle)
- 100g vékony csíkra szelt sonka
- fél kígyóuborka és 1 kisebb sárgarépa kimagozva, julienne-re vágva
- 2 káposztalevél, kisebb darabokra vágva
A tésztát főzd meg, majd öblítsd le hideg vízzel. Tedd félre. Egy teáskanál szezámolajat csorgass rá, hogy ne ragadjon össze.
A tojásokat verd fel és süsd meg, ahogy a rántottát szoktad (ne sózd meg). Helyezd egy papírtörlőre, hogy minél kevesebb olaj maradjon rajta. Amikor a tojás kihűlt, vágd hosszú, vékony csíkokra.
Egy kis edényben keverd el a szójaszószt, cukrot, rizsecetet, dasit, a másik kanál szezámolajat és a mustárt. Alacsony lángon addig kevergesd, amíg felforr.
A hideg tésztát merd tányérra, tegyél rá egy keveset a tojásból, sonkából és a többi díszítőelemből.
Tálalás előtt önts rá egy keveset a szószból.