60 évvel a háború után: a túlélők az öngyilkos pilótákra emlékeznek

 

Miután az öngyilkos merénylők megtámadták a londoniakat, Torihama Akihisza úgy véli, még nehezebb lesz elmondania az igazságot a világháború „tokkó” – öngyilkos – misszióiról – pedig ezt a küldetést még nagyanyjától örökölte.

A 44 éves Torihama egy hegyvidéki városkában, Csiranban üzemeltet egy házat, amelyben a tokkó-tai relikviáit állította ki. Tokkó-tainak azt az elit pilótákból álló katonai egységet nevezték, amelynek tagjai a második világháború során öngyilkos támadásokat hajtottak végre.

Torihama 2001-ben építette az emlékházat úgy, hogy nagyanyja régi büféjét toldotta meg. Ebben a büfében szolgálta ki az azóta elhunyt nagyszülő a tokkó pilótákat, akik közül sokan anyjukként kezelték a pultosnőt, mielőtt utolsó bevetésükre indultak.

A nyitás óta kétszázezernél is több japán és külföldi látogató volt kiváncsi a kétemeletes faházra, amelyben fotókat, emléktárgyakat és búcsúüzeneteket állítottak ki. Az elmúlt évek terrorista támadásai hatására a tengeren túl is felfigyeltek a 13 ezres lélekszámú városkára – mondta Torihama. – A külföldiek gyakran összemossák az amerikai hajók elleni támadásokat végrehajtó japán pilótákat a szeptember 11-i támadások terroristáival – tette hozzá.

– A tokkó azonban teljesen más, mint a terrortámadások. Egyszerre sokkolt és elszomorított, amikor egyes újságokban azt olvastam, hogy összehasonlították a két csoportot. A tokkó a háború elkerülhetetlen fejleménye volt, amiről Japán háborús vezetői döntöttek. A tokkó pilóták a háború áldozatai voltak, tisztáznom kell a világgal ezt a félreértést.

Torihama elmondta még, hogy nagyanyja, akivel harminc éven át élt egy fedél alatt és 89 évesen hnyt el 1989-ben rengeteget mesélt „a tokkó pilóták valódi arcáról és szomorú sorsáról”.

– Ők sosem ragaszkodtak őrültként a császári rendszerhez, és nem voltak agymosottak sem. Egyszerűen meg akarták védeni szüleik, testvéreik, feleségeik és barátaik jövőjét – mondta. – És ami még fontosabb: soha nem gyilkoltak civileket.

Torihama szerint nem igaz, hogy az öngyilkos pilóták fanatikus hozzáállása a császárhoz – aki hitük szerint az istenek leszármazottja – fűződő viszonyukban keresendő.

– Nem hiszem, hogy ez lenne az igazság. Soha nem áldozták volna fel az életüket csupán a császár vagy a fennálló rendszer kedvéért. Csak a háborúnak akartak véget vetni. Abban is szilárdan hittek, hogy halálukkal felgyorsíthatják a békéhez vezető folyamatokat, még ha ezt Japán veresége árán is érhetik csak el.

Egy látogatócsoportot vezetve Torihama hirtelen megáll egy bőröndnél, amiben a pilóták relikviái láthatóak és egy levélre mutat. Egy Uehara Rjódzsi nevű pilóta írta a családjának. Az irományban a katona kritizálja a fennálló katonai vezetést. Így ír:

„Hitem szerint a háborút egy liberális állam nyerheti csak meg” – vagyis szerinte a háborút Japán ugyanúgy el fogja veszíteni, ahogy Németország és Olaszország tette.

„Ha Japán vezetői valóban szeretnék hazájukat, nem kerültünk volna ebbe a helyzetbe, amikor a sarokba szorítanak az ellenségeink” – fogalmazott a 22 éves Uehara, aki titokban adta a levelet egy haditudósítónak, a bevetése előtti napon.

„Egy liberális holnap meg fog halni. Egyetlen reményem, hogy a japán nép nagyszerű országot épít fel a jövőben” – írta.

Related posts