12 379 hóember

Egy japán civil egyesület felhívást tett közzé, hogy állítsanak fel világrekordot 12 379 hóember építésével az észak-japán Szapporo városában és érvényesítsék a Guinness World Record-dal.
– Nagyon örülünk és büszkeséggel tölt el ez a világrekord – mondta Kazuiku Morita a sapporói szálloda szövetség igazgatója. A szövetség támogatta a 19 napos hóember építési eseménysorozatot.
Sapporo, a Japán északi részén lévő Hokkaido szigetnek a fővárosa, 800 km-re fekszik Tokiótól. Minden évben helyet ad a Hófesztiválnak, amelynek keretében jégszobrokat faragnak kik különböző magán és kormányzati csoportok.
– Tavaly is megpróbáltuk ugyanezt, de csak 5 538 hóembert sikerült építenünk, amely alatta marad a jelenleg érvényes rekordnak – Mondta Morita.
A rekordot egy másik japán város Tokamachi tartja 6 300 hóemberrel. Tokamachi Japán „hóországának” szívében fekszik, Niigata Prefekturában, 200 km-re Tokiótól észak-nyugatra.
A szapporói hóembereket január 25 és február 12 között építették a Hófesztivál részeként.
A hóember készítést koordináló bizottság összegyűjtötte és mint bizonyítékot átadta a hóemberekről készített fényképeket a Guinness Rekordok könyvének.
– Jövőre meg akarjuk dönteni a saját rekordunkat 15000 hóember építésével – nyilatkozta Morita.
Az új rekord, ha érvényesítik, legalább egy évig fenn fog állni, de nem úgy a hóemberek. A legtöbbjüket a Hófesztivál végével eltakarítják és a megmaradók is el fognak olvadni a tavaszi olvadással.

The Associated Press

Related posts