Vega dasi

 

  • 2 közepes fej shiitake gomba (ha lehet, friss)
  • 120g jégcsapretek meghámozva, centis korongokra vágva
  • 2 nagy vagy 4 kisebb újhagyma 5 centis darabokra vágva
  • 50g apróra vágott zellerlevél
  • 4 cukorborsó
  • csipetnyi tengeri só

A vegetáriánus dasi nem más, mint illatos, jó ízű alaplé. Ha cukorborsót teszel bele, szép zöld színt kap – ezt a tavaszi és nyári ételeknél szokták használni. Miután leszűrted, a benne lévő gombát és jégcsapretket külön felszolgálhatod tésztával, előételként.

Ha szárított shiitake gombát használsz, fél csésze meleg vízben áztasd be. Tedd félre negyed órára. Ha friss gombát vettél, öblítsd le.

Minden hozávalót – beleértve a szárított gomba áztatólevét – egy közepes edénybe téve 6 csésze vízben forralj fel. Takaréklángon főzd 30 percig (az edényt félig fedd le), vagy amíg a retek megpuhul. Szűrd le, a zöldséget tedd félre.

Mélyhűtőben hónapokig eláll.

Kapcsolódó bejegyzések