Szögletes serpenyő rántottához – tamagojaki

Mire jó, ha nem kerek, hanem szögletes omlettet készíthetek? – merül fel az emberben a kérdés, amikor a japán konyhafelszereléseket nézegeti. A japán konyha kicsit másképp ismeri a rántottát, mint mi: általában papírvékonyra

sütik, majd sok réteget egymásra rakva kis kockákat vágnak belőle. Az olajjal kikent szögletes sütő – tamagojaki – aljára egész vékonyan tojást csorgatunk, majd mihelyt az alja szilárdulni kezd, egy pálcikával felhajtogatjuk a serpenyő hozzánk eső végébe. Ismét öntünk a serpenyőbe egy kevés rántottát, az összehajtogatott részt megemeljük, hogy alá tudjon folyni, majd amikor keményedni kezd, újra összehajtogatjuk.

A műveletet egészen addig folytatjuk, amíg egy vastag „rudat” kapunk. Ezt kézzel (nagyobb kés lapjával) kicsit megnyomkodjuk, majd falatnyi hasábokat vágunk belőle. A hasábokat – ha szét akarnak esni – egy nori-csíkkal vagy akár zöldhagymaszárral is megköthetjük. Az így készült tojásba általában tesznek egy kevés mirint, de vigyázzunk, mert cukortartalma miatt a tojás sokkal hamarabb megbarnul. A tojást nem kell habosra verni, elég, ha evőpálcikával nagyjából homogénné keverjük.

Igen jól mutat az ilyen „réteges tojásrántottában” pár szem borsó vagy pár karika zöldhagyma.

Related posts