Szigorítják a nemi erőszakról szóló törvényt

Az Igazságügyi Minisztérium keményebb törvényt készít elő a nemi erőszakról, bevezetve a csoportos nemi erőszak fogalmát, miután a nagy hírű Vaszeda egyetemen egy csoportnyi diák megerőszakolt egy egyetemista lányt.
A törvényt előkészítő csoport akkor ült össze, amikor egyre több az erőszakot tevő diák.

A jelenlegi szabályozás szerint az erőszakos közösülőkre „nem kevesebb, mint két év büntetés” vár. A rablásért „nem kevesebb, mint öt év”. A különbséget erősen kritizálták egyes parlamenti képviselők, akik szerint példát kell mutatni, hogy komolyan veszik a nők szexuális szabadságát.

Egyes országokban a nemi erőszakot keményebben – akár tíz évvel is – büntetik, mint a rablást. Ennek hatására erősödtek fel a hangok Japánban is, a törvény módosítását követelve. A mostani tervek szerint az erőszaktevőkre „legalább három év” börtön vár majd. A halállal végződő nemio erőszak büntetési tétele pedig legalább öt év, legfeljebb életfogytig tartó szabadságvesztés lesz.

Ha az erőszakot ketten vagy többen követik el, legalább négy évre börtönbe kerülnek, ha viszont az áldozat közben megésrül vagy meghal, akkor életfogytig tartó büntetést is kaphatnak.

Tavaly 2300 nemi erőszakról szereztek tudomást a hatóságok, ami komoly növekedés az 1999-es 1900 esethez képest. Nemrég diáklányok feljelentésének hatására 14 fiatalt vettek őrizetbe a Tokió Egyetemen.

Mainichi Shimbun

Related posts