Óriási medúzák gyötrik a halászokat

ImageÓriási ecsizen medúzák, melyek akár 200 kilósra is megnőnek és két méteres ernyővel rendelkeznek komoly gondot okoznak a Japán keleti partjainál dolgozó halászoknak.

Az ecsizen medúza a legnagyobb, amely a Japán-tengerben található. A Kínai tenger keleti részén az elmúlt években számuk az egekbe szökött. A nomura medúzaként is ismert állatnak mérgező csápjai vannak.

Medúzák ezrei okoztak kárt a rögzített halászhálókban, illetve a csapdába esett halakban, melyeket mérgező csápjaikkal megsértettek.

A halászok alig várták a hideg szezont a lazacokkal, most azonban csak a fejüket vakarják, nem tudván, mi a teendő a medúzákkal.

Niigata prefektúrában egy tucat halász nemrég azt tapasztalta, hogy fix hálójuk tartalma többnyire ecsizen medúzából állt. Csupán alig néhány másik hal volt a hálóban.

A halászok megtartották a halakat, a medúzákat pedig késekkel leölték, mielőtt visszadobták a tengerbe. Aznap 2-2,5 órát töltöttek azzal, hogy megszabaduljanak a medúzáktól.

A Szado városban működő Inakudzsira cég egyedül 2-3 millió jenes kárt szenvedett – a szokásos haszon felére számíthat. Ehhez jön még az a négymillió, amibe a medúzák által tönkretett hálók kerültek.

Az Akita prefektúrában található Oga partjainál október végén 5000 medúzát figyeltek meg. Az egyik halászati hivatal jelentése szerint a halászok haszna az ötödére esett vissza.

A munkát éppen a lazacszezon csúcsán kellett félbehagyni, ezért különösen érzékenyen érinti az embereket az invázió.

Halászati szövetkezetek megpróbálták eltávolítani a medúzákat a hálóból még mielőtt behúznák őket. 2003-ban ugyanis hasonló számban tűntek fel a medúzák, és súlyuk gyakorlatilag összenyomta a lazacokat a hálóban, amikor a hajóba emelték őket.

A Halászati Ügynökség adatai szerint a nagyméretű medúzák 33 prefektúra partjainál jelentek meg. Többszáz állat keveredett bele a halászok hálójába Aomori, Hokkaidó, Ivate és Simane prefektúrák közelében.

Yomiuri Shimbun

Related posts