Nagy erejű földrengés Japánban

Nagy erejű, a Richter-skálán 7-es fokozatú földrengés rázta meg vasárnap a Japánhoz tartozó Kjúsú szigetét. Egy idős asszony meghalt, több százan megsebesültek a természeti csapás következtében.

 

Helyi idő szerint vasárnap délelőtt 10 óra 53 perckor mozdult meg a föld. A rengés epicentruma Kjúsú-sziget legnagyobb városával, Fukuokával egy magasságban, a várostól alig néhány tucat kilométerre a Japán-tengeren volt, fészke pedig kilenc kilométerrel a tengerfenék alatt. A mérsékelt erejű utórengések sorozata által kísért földmozgást érezni lehetett Kiotóban, sőt a Koreai-félszigeten is, Szöulban és főleg Puszan kikötőváros térségében.

A legfrissebb jelentések szerint csak a Tokiótól mintegy 900 kilométerre délnyugatra lévő Fukuokában 340 sérültet ápolnak kórházakban, 782 embert pedig ki kellett telepíteni otthonából. Az anyagi károk – a földrengés erejéhez képest – szinte elhanyagolhatóak. Fukuoka közelében, egy parányi szigeten húsz ház romba dőlt, több tucat pedig súlyosan megrongálódott. Kjúsú szigeten sok helyütt kitörtek az ablakok vagy megrepedtek a falak, elmozdultak a bútorok, berendezési tárgyak.

A vészhelyzetben előírt forgatókönyvnek megfelelően rövid időre leállt a légi és vasúti forgalom, valamint a metró. Helyenként megszakadt az áramszolgáltatás, gázvezetékek rongálódtak meg, nem működtek a mobiltelefonok. Fukuoka és Nagaszaki repülőterét rövid időre, a szükséges ellenőrzések idejére lezárták, de mindkét légikikötő károsodás nélkül vészelte át a természeti csapást, csakúgy mint a térségben lévő négy atomerőmű.

Elmaradt a szökőár

Percekkel a földrengés után a hatóságok szökőárriadót rendeltek el, akár félméteres hullámoktól tartva. Egy órával később azonban lefújták, mivel nem érték el a partokat a rengés keltette tengerhullámok.

Az utóbbi néhány hónapban különösen felerősödött a szeizmikus tevékenység Japánban, amely négy tektonikus lemez találkozása fölött helyezkedik el. A „felkelő nap országában” évente több ezer alkalommal mozdul meg a föld, és Tokiót bármelyik pillanatban romba döntheti egy „megarengés”. Egy decemberi kormányzati jelentés szerint valószínű, hogy a következő harminc év során rendkívüli erejű, akár 13 ezer halottat követelő és több millió embert sújtó földrengés következik be Tokióban.

Az utóbbi tíz év legpusztítóbb földrengését tavaly október 23-án a Japán középső részén fekvő Niigata prefektúra szenvedte el: 40 ember halt meg és mintegy 3000 sérült meg a Richter-skála szerinti 6,8-as erősségű földrengésben. 1995. január 17-én a kobei földrengés 6433 ember életét oltotta ki, a sebesültek száma több mint 40 ezer volt. 1923. szeptember 1-jén a Tokió térségét letaroló földrengés csaknem 143 ezer életet követelt.

MTI

Related posts