Milyen tengeri halat vegyek?
A tengeri halakat az ember nem tanulja meg csak úgy, a nagyapjával pecázgatva az ember. Ráadásul soknak még magyar neve sincs, vagy ha van, az árusok szemérmesen elhallgatják.
Nézzük, a japánok általában melyiket mire használják:
kagylók (hamaguri) levesbe, esetleg szasimiként
tőkehal (tara) grillezve, párolva és egytálételekben
rák (kani), garnéla (ebi) Igen népszerű Japánban, szinte minden elképzelhető módon fogyasztják.
hering (nisin) Grillezve, párolva vagy egytálételekben fogyasztják.
polip (tako) Szusihoz vagy ecetesen.
osztriga (kaki) (Nem elég, hogy az egyik gyümölcsöt is kakinak hívják…) Japánban kevésbé számít luxuscikknek, egyaránt fogyasztják nyersen,, grillezve és egytálételekben.
lazac (szake) Japánban állítólag sosem eszik nyersen (azért írom, hogy állítólag, mert rengeteg könyvben ezt lehet olvasni, például Minoru Joneda szakácskönyvében is, ugyanakkor több japán az ellenkezőjét állította), grillezve annál inkább…
fésűkagyló (hotategai) Nyersen vagy olajban sütve szokták tálalni.
tengeri süllő (szuzuki) Szasimiként, grillezve vagy levesben fogyasztják.
dévérkeszeg (tai) Fehér húsú hal, szusiban, grillezve vagy gőzölve találkozhatunk vele.
nyelvhal (karei) Legtöbbször grillezve, olajban sütve vagy párolva eszik.
tintahal (ika) Igen népszerű, szusiként vagy főzve fogyasztják.
pisztráng (maszu) Szasimiként, grillezve.
tonhal (magoro) Talán a legnépszerűbb szusi-hal.