Megjelent a Szaku #25!

Go program fan club 6 –

A tudati funkciók szerepe a GO  programban

Rovatunk elõzõ cikkébõl megismerhettük a tudati funkciók szerepét a GO játékban. Most pedig arra vállalkozunk, hogy meg­is­merjük a GO programban a négy tudati funk­ci­ó által betölthetõ szerepet.

Fei Wei háborút modellez a go táblán

Fei Wei (?-253) a Shu királyság minisztere volt a Három Királyság idején Kínában.

Szúdoku

E havi nyerteseink

Balra látjátok – szokás szerint – az elõzõ feladvány megfejtését.
A pólókat a következõ három olvasónk nyerte:

Hellebrand Ágnes, Sopron
Mayer Anikó, Bázakerettye
Pupp Zoltán, Budaörs

Gratulálunk!

Receptrovat

A mese szerint egy öreg favágó egy nap kü­lönösen nagy rizsgombóccal indul út­nak az erdõbe. Amikor délben leül, hogy meg­ebé­del­jen, elejti a gombócot, ami egy egér­­lyuk­ba gurul. A lyukból elõbukkan egy egér, és a rizsgombócért cserébe megmutatja az öreg­nek az otthonát. Behunyta a szemét, az egér pedig kézen fogva bevezette a föld alat­ti barlangba. Ott épp az újévi mocsit – rizs­süteményt – készítették az egerek. Az idõs fa­vágó szakét és mocsit kapott, és rendesen be­rúgott. Búcsúzóul az egerek adtak neki egy zsák süteményt és aranyat.
Persze mindig van egy gazdag szomszéd, aki megirigyli a szegény ember szerencséjét. Ezút­tal is így történt: a kapzsi falubéli nem elég­szik meg azzal, hogy ajándékot vár az ege­rek­tõl, hanem lenyúl fél tucat zsákkal az aranyból. Ahhoz, hogy hozzájusson a kin­csekhez, elnyávogja magát: az egerek hanyatt-hom­lok menekülnek a járatokból. A pénzsóvár em­ber most jött csak rá, hogy segítségük nél­kül soha nem jut vissza a fel­színre.
Így esett, hogy a kapzsi szomszéd vakonddá vál­tozott és azóta is a föld alatt ás, örökké a kijáratot keresve.
Ha ettõl nem alszik jól a gyerek, akkor sem­mitõl…

Omuszubi, onigiri, rizsgombóc

A rizsgombóc legalább olyan változatosan ké­szít­hetõ el, mint nálunk a szendvics. Töl­te­léknek gyakorlatilag bármit használhatunk – mutatunk egészen elvetemült változatot is. A cikkben végig rizsgombócozni fogunk, az omuszubi és az onigiri ezek változata (elõbbi eredetileg a norival körbetekert vál­tozat neve volt, mára már kicsit elmosódtak a ha­tá­rok).

Related posts