Mandarinos csirke
- 1 mandarin héja, 24 órás szárítás után
- 2 kanál olaj
- 800g csirke falatokra vágva
- 1 nagy fej hagyma fél centis csíkokra vágva
a pároláshoz:
- 4 kanál szójaszósz
- 4 kanál száraz sherry
- csipetnyi cukor
- 2 gerezd fokhagyma (meghámozva, préselve)
- egy szelet gyömbér
- 3 kanál hoisin szósz
- 3 szárított csilipaprika félbetörve
- 2 kanál ecet
- 1 dl csirkelé
- 100g bambuszrügy
- 150g gőzölt cukorborsó félbevágva
- 2 kanál kukoricakeményítő
- 2 kanál hideg víz
- fél kanál szezámolaj
Vokban vagy egy nagyobb serpenyőben melegítsd fel az olajat. Forgasd úgy az edényt, hogy az olaj egyenletesen bevonja az egész felületet. Tedd bele a csirkét és a hagymát. Addig süsd nagy lángon, amíg a csirkehús minden oldalon megpirul.
A megsült húst és hagymát rakd át egy tűzálló edénybe. Add hozzá a pároláshoz szükséges összes hozzávalót (kivéve a bambuszrügyet és a cukorborsót). Tedd bele a mandarinhéjat, forrald fel az egészet, majd alacsony lángon párold 20 percig.
Add hozzá a bambuszt, forgasd meg a csirkedarabokat és folytasd a párolást újabb húsz percig. Vedd ki a gyömbért. Ha a hús túl sok levet eresztett, merd le róla.
A keményítőt keverd el alaposan a hideg vízben, majd öntsd a csirkére. Add hozzá a szezámolajat, majd amikor a leve besűrűsödött, tedd bele a borsót. Forrón tálald.