IKO-Matsushima

A Sosai 1994-es tragikus halála többfelé szakította a kyokushin világszervezetét, így a magyarországi kyósok táborát is.

Az akkor 4. dan fokozattal rendelkező sensei Borza Magyarország képviselőjeként és Branch Chiefként kezdte meg tevékenységét. Ugyanebben az évben a Sensei meghívást kapott a 30. japán bajnokságra, ahol a nemzetközi szervezet és annak nevében Kancho Matsushima megbízta őt az Európai Kyokushin Szövetség felállításával. Az EKO (European Karate Organization Kyokushin Kaikan) 1998-ban meg is alakult, a tagok sensei Borzát választották az európai szervezet elnökének. Így, a nemzetközi szervezetben betöltött technikai igazgatói poszt mellett az európai elnöki tiszt is az OKKH nemzetközi elismertségét és előkelő helyét erősítette.

  

Image
 
Shihan Borza, Shihan Masuda és Kancho Matsushima

 

Az európai régió folyamatos fejlődésének is köszönhető, hogy Magyarország kapta meg a z IKO-Matsushima 1999-es Európa-bajnokságnak megrendezési jogát. 1999 november 27-én Egerben sikerrel került megrendezésre az E.B. Ugyanebben az évben, 1999-ben a Nemzetközi Szövetség sensei Borza teljesítményét – mind az IKO keretein belül, mind az EKO elnökeként – az 5. dan fokozattal, ezzel együtt a shihan megnevezéssel jutalmazta.

A 2000. év jelentős sikert hozott az OKKH életében, hiszen a Tokióban megrendezett világbajnokságon sempai Haszmann Béla, többszörös magyar bajnok második helyezést ért el.

 

 

Image

 

Shihan Borza és Shihan John Taylor (a Matsushima-Csoport elnökhelyettese)

  

Az 1998 óta eltelt években az OKKH a hazai kyokushin fontos, elismert szereplőjévé vált, és tagjait a Sosai által kijelölt út rendületlen követőiként tartják számon. A szervezet tagjaként mintegy 25 klubot regisztrált, az ország minden nagyobb régiójából. A működés jellemzője a demokratikus döntéshozatal és a nyitottság. A klubvezetők rendszeres tájékoztatást kapnak minden, a szervezet életében lezajló fontos eseményről.

Az OKKH megalakulása óta számos területen végez egyre aktívabb tevékenységet. A korcsoportos és felnőtt országos bajnokságok rendezése mellett rendszeres bírói továbbképzést tart, a klubvezetők számára visszatérő jelleggel „feketeöves” edzéseket szervez. Ezeken az egyesületek vezetői együtt tekintik át a kyokushin technikai elemeit, azok egységes oktatási rendszerbe illesztése céljából.

Számos magas szintű demonstráció megtartása is az OKKH nevéhez fűződik. A legutóbbi, 2004-es, Tokió mellett, Isesaki városában megrendezett világbajnokságon a magyar delegáció részeként nem csak a két versenyző – Magosi Zsombor és Kiss Róbert – képviselte hazánkat. A magyar csapat bemutatót tartott technikai, töréstechnikai és küzdelmi gyakorlatokból. A demonstrációban shihan Borza József mellett rendszeresen részt vesznek: sensei Kádas János, Tóth Zsolt és Orehovszki Zoltán. A bemutató már a 2003. évben rendezett, belgiumi (Antwerpen) Európa-bajnokságon is nagy sikert aratott, de a világbajnokságon külön megtiszteltetést jelentett, hogy a vb-k történetében először tarthatott Magyarország ilyen jellegű demonstrációt.

 

Image
 
Shihan Borza József, Tokió, VB, vezetőbíró

 

 

Fontos megemlíteni, hogy az OKKH fokozatokban is időről-időre előre lép. Shihan Borza 1999 óta 5. dan fokozattal bír, a közelmúltban, 2004. decemberében sensei Kádas János és Tóth Zsolt pedig Tokióban 4. dan fokozatra tett sikeres övvizsgát. A nyaranta megrendezett nemzetközi táborok alkalmával pedig a hazai karatékák számára nyílik rendszeres lehetőség a magasabb övfokozat megszerzésére: a 10. kyútól a 3. dan fokozatig.

A közeljövő jelentős eseményei közé tartozik a 2005. évi világkupa (Sydney), ahol várhatóan a magyar csapat ismét bemutatót fog tartani. Shihan Borza ezen túl számos más meghívással bír, így a következő EB főbírói székébe (Lengyelország), valamint az IKO-Matsushima súlypontjait jelentő Japánba, Oroszországba és Iránba is invitálták a Shihant, edzések és továbbképzések tartására. Végül megemlítjük, hogy az OKKH idén is készül a hagyományos nyári nemzetközi edzőtábor megtartására, melyre számos ország képviselői már jelezték részvételi szándékukat.

 

 

Lénárt István

 

 Image

OKKH nyári edzőtábori csoportképe

 

Related posts