Hirosima polgármestere a nukleáris fegyverek leszerelésére hívott fel

Egy nagy anti-nukleáris csoport tüntetett New Yorkban a globális leszerelésért néhány nappal azelőtt, hogy az ENSZ találkozót tart a nukleáris fegyverek ellenőrizetlen elterjedéséről szóló egyezmény felülvizsgálatára. 60 évvel ezelőtt Hirosima volt az egyik város, ahol az amerikaiak ledobták az egyik atombombát. Az öt évente rendezett, egy hónapig tartó rendezvénysorozaton 189 ország képviselői vesznek részt.

Az egyezmény felszólítja a nukleáris fegyverekkel nem rendelkező államokat, hogy ne szerezzenek be atomtöltetet, és ha tudomásuk jut hasonló törekvésekről, azonnal lépjenek fel ellene.

Egyesek szerint a találkozó már azelőtt kudarcot vallott, hogy megkezdődött volna. Az elmúlt hét végén ugyanis feszültség keletkezett az Egyesül Államok és két másik ország között, melyekkel szemben gyakran hoznak fel az egyezmény szellemével ellentétes vádakat.

Szombaton Irán jelentette be, hogy feladja eddigi, szabadon vállalt önmérsékletét, és folytatja nukleáris üzemanyag-előállítási munkálatait. Ugyanakkor vasárnap Észak-Korea egy rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tengerbe. A kísérletet valószínűleg Bush múlt héten tett kijelentéseire szánták válaszként, amikor az amerikai elnök türannosznak és veszélyes embernek írta le Kim Dzsong Ilt.

A New York Times beszámolója szerint Mohamed ElBaradei – a Nemzetküzi Atomenergia Ügynökség feje – erőfeszítései az iráni urándúsítás moratóriumának meghosszabbítására gyakorlatilag teljesen kudarcot vallottak.

A hétvégén hatalmas antinukleáris demonstrációt tartottak New York-ban, az ENSz-találkozó előtt. Több, mint 2000 szervezet a világ minden tájáról képviselte magát a megmozduláson, ahol az összes nukleáris fegyver megsemmisítését követelték. Több tízezer tüntető vonult el az ENSZ székház előtt.

A demonstrálók között ott volt Nagaszaki és Hirosima polgármestere is. E két városban százezreket ölt meg a világháború idején ledobott két atombomba.

Kyodo

Related posts