Az Afrika bank arra kéri Japánt, növelje részesedését a fejlesztési alapban

Az Afrikai Fejlesztési Bank elnöke, Omar Kabbaj felkérte Japánt, hogy növelje az afrikai fejleszési alapba szánt segítségét, ezzel segítve a régió gazdaságát – jelentette a Japán Pénzügyminisztérium.

Kabbaj a japán pénzügyminiszterrel, Tanigaki Szadakazuval folytatott megbeszélésén kérte fel tárgyalópartnerét, hogy jelentosen emeljen a jelenleg 32 milliárd jenes összegen, melyet a 2001-2004-es idoszak alatt folyósított.

Tanigaki elmondta, hogy a kérést komolyan veszik, de jelezte, hogy Japán számára nehézséget okozna az összeg emelése, tekintettel arra, hogy a fejlett ipari országok közül a szigetország financiális helyzete a legrosszabb.

A miniszter megkérte a bankot, hogy szigorítson költségvetésén, és a jelenleginél több japán munkatársat foglalkoztasson (most csupán egyetlen japán közgazdászt foglalkoztat az Afrikai Fejlesztési Bank).

Kabbaj azza érvelt, hogy Afrika 53 országából 15-17 több, mint 5%-os gazdasági növekedést ért el az elmúlt években, 25 további pedig gazdasági reformokat folytat. A többi afrikai állam háborúban áll vagy háborúból próbál ismét talpraállni.

Kabbaj négynapos látogatást tesz a felkelo nap országában, hogy segítséghez jusson az állami tulajdonú Japan Banktól.

Kyodo

Related posts