ájus 22-én „B” és „C” kategóriás kyokushin verseny zajlott Almásfüzit

A versenyrendszer tavaly szerepelt először kísérleti jelleggel. Célja a kevésbé aktív rétegek bevonása versenyzésbe, illetve a fiatal feltörekvő versenyzőknek rutinszerzési lehetőség biztosítása.
Idén már a versenynaptárban szerepel a program, így tegnap a felnőtt versenyzők egy országos bajnokságon mérhették össze a tudásukat a komáromi klub és senpai Bodó Zoltán rendezésében. Mivel a két kategória között komoly öv színbéli átfedések vannak, így jelentősen megoszlott a létszám. Hiszen a sárga és zöld övesek (a 2. és 3. öv szín a kyokushinban) bármelyik kategóriában küzdőtérre léphetnek.
A nehézsúlyú versenyzők nagyarányú részvétele nagyon kellemes meglepetés volt. Hisz a „C” kategória +80 kg-jában 18 vetélkedtek, és a „B” kategória nehézsúlyú mezőnyében is 16-os tábláról indultak a karatékák. Nagyon jól szerepeltek a gyöngyösi klub versenyzői, akárcsak a nagykőrösi klub tagjai. Kissé nemzetközire is sikerült a megmérettetés, hisz a szomszédos Szlovákia is képviselte magát hat versenyzővel, és el is hozták a „B” kategória nehézsúlyának az aranyérmét. Jó volt látni, hogy több, 25 és 40 év közötti, kék, sárga, zöld öves is vállalta a kihívást. Ezek az emberek nemrég kezdték a karatét, és feltehetően már nem fognak válogatott babérokra törni, de a saját szintjükön nagyszerű teljesítményt nyújtottak. Olyan versenyzők is szerepeltek, akik korábban az élvonalban vetélkedtek, de visszavonulásuk után most újra tatamira léptek. Az a hír is felröppent, hogy a ’80-as évek egyik meghatározó, nehézsúlyú magyar versenyzője, Boros Nagy János is készül újra karate ruhát ölteni. Bizonyára többeknek ismerősen cseng a kőkemény, ex-szolnoki, később debreceni versenyző neve, aki hajdanán az Ibusz Oyama Kupán is képviselte hazánkat.
Persze fiatal, feltörekvő 18-20 éveseket is láthattunk, akik elsősorban a tapasztalatszerzés okán érkeztek, és egy nagyszerű lehetőséget kaptak itt. Látva teljesítményüket, talán egyszer még címeres karate ruhában is viszontláthatjuk némelyiküket.

Related posts