Ábrahám és Bartók Európa tetejére érhetnek májusban

Lenyűgöző küzdelmekkel menetelt a dobogó legfelső fokáig Ábrahám Edit és Bartók Júlia a Hungarian Openen.

Image

Julcsi és Edit a soproni válogatott-edzőtáborban

Rendkívüli az a fejlődési ív, amely a női küzdelmeket jellemzi az elmúlt egy évtizedben. Miután a kétszeres világkupa-győztes és Európa-bajnok Sztankó Rita lerakta az alapokat, majd Szövetes Veronika igen magasra helyezte a technikai mércét, az utánuk következő lányoknak nem volt egyszerű feledatuk, ha követni próbálták e két klasszis küzdő példáját.

A középsúlyú Európa-bajnok Tóth Ivett visszavonulásával Ábrahám Edit számára végleg megnyílt az út az Eb. megnyeréséhez. Már a dán bajnokságon is érezhető volt, hogy Edit remek formát mutat majd a magyarországi versenyen. A bulgáriai „kiruccanás” hatásai egyértelmű, pozitív jeleket mutattak a koppenhágai küzdelmein. Sok új elemet épített be repertoárjába és csak Szövetes Vera tudta Őt megállítani a döntőben. Szolnokon aztán egy rendkívül összeszedett, tudatosan és igazán látványosan küzdő Ábrahám Editet csodálhatott meg a közönség.

Itt-ott szinte már oktatta a mezőnyt, így aztán méltán került a nyakába a bajnoki aranyérem.

Bartók Julcsi a másik olyan hölgy, akinek szakmai fejlődése kiugróan szembeötlő az elmúlt nyolc-kilenc hónapban. Julcsi egyre többször alkalmazza hatékonyan a fordulós rúgásokat, illetve fejtámadásokat és úgy tűnik, ütőereje is növekedett, hiszen a bírói győzelmek mellett egyre több wazaari és ippon találatot ér el ellenfelein.

Image

Bartók Júlia, a Hungarian Open könnyűsúlyú győztese

 

A kiütések száma mindezidáig meglehetősen csekély volt a könnyűsúlyú női mezőnyben, ezért unikumnak számít Julcsi ilyen irányú hatékonysága.

Az előjelek tehát igen kedvezőek a május végi Európa-bajnokság előtt. Bízzunk benne, hogy lányaink kiheverik sérüléseiket és sok örömet szereznek majd a magyar szurkolótábornak.

Schmidt Péter

Related posts