Mizudasi tea

A japánok már jóval a h?t?szekrény feltalálása el?tt kifejleszették a jeges teát – mivel a középkorban a szigetország meglehet?sen gyenge konnektor-lefedettséget produkált, az egyetlen lehetséges megoldás egy olyan teacserje kifejlesztése volt, amelynek a levelei már mizu-ban (hideg víz; a japán nyelvben a forró vízre külön kifejezés – „ju” – van) is kioldódnak.

A rendes teával ellentétben a mizudasi – 水出,.jelentése kb. „hideg f?zet” – akkor sem válik keser?vé, ha tovább marad a vízben a tealevél. A kész tea színe sem változik meg, így ha vendégeket vársz, el?re beh?theted. Kirándulásra, sportoláshoz a legjobb teaféle. Ha olyan helyre mész nyaralni, ahol nem áll rendelkezésre sem kávéf?z?, sem forró víz, vigyél magaddal mizudasi teát. Egy liter hideg vízbe egy filterrel (vagy egy púpozott teáskanállal) tegyél, majd a h?t?szekrényben h?tsd be zárt üvegben. A tealeveleket két óra elteltével távolítsd el. Gyerekeknek (igazi) gyümölcslével szokták keverni. Ha lefagyasztod, majd a jeget összeturmixolod, zöld teajégszilánkokkal teli pohárban is tálalhatod. Ha gyereknek készíted, egy filtert kétszer is felhasználhatsz.

A mizudasi min?sége a szencsával egyezik meg (valójában egy különleges szencsáról van szó).

.

.

Mizudasi (szencsa)
Mizudasi (szencsa)

Mizudasi tea Rotary
Mizudasi tea Rotary

Császárok teája

Készíts a leírt módon teát a mizudasi teából. A szokásosnál er?sebbet készíts, az egy literhez használt mennyiséget most 3 deci vízben használd el. Két pohárba tegyél jégkockát, majd önts mindegyikbe fél-fél deciliter tejet. Öntsd fel a teával, a tetejére tegyél tejszínhabot. Hintsd meg egy kevés maccsával (porrá tört zöld teával) vagy önts rá pár csepp szörpöt.

Related posts

Kommentelj