Van Gogh képei Japánba utaznak

Márciusban nyílik meg az első kiállítás Japánban, melyen Vincent van Gogh és kortársainak képei mutatkoznak be – köztük olyan képek, melyek még sosem hagyták el Hollandiát.

 

Martin Wolff, az amszterdami Van Gogh múzeum igazgatója elmondta, hogy úgy válogatták össze a festményeket, hogy a látogatók hű képet kapjanak a mester különböző korszakairól. Elmondta, hogy némelyik képet korábban még soha nem vitték ki Hollandiából – például az 1888-as „Sárga házat”, amely azt az Arles-i házat ábrázolja, amelyben a festő együtt lakott barátjával, Paul Gaugainnel.

„Nagyon nehéz téma! De épp ezért akarom meghódítani. Szörnyű, ezek a sárga házak a napon, a kék összehasonlíthatatlan frissessége ellen” – írta róla Van Gogh egy levélben bátyjának, Theónak 1888 szeptember 29-én.

Utoljára 1958-ban jártak Van Gogh-képek Japánban.

Az összesen 183 rajzot és 91 festményt hét Boeing 747-es jumbo jet szállítja majd a szigetországba, de a szállítmányban lesz Vincent apjának, Theodorus van Gogh Bibliája is.

A művek között Millet és Monet festmények is találhatóak, sőt, az általuk rajongva szeretett ukijoe-képekből is kiállítanak néhányat (Utagava Hirosige és Keiszai Eiszen műveiből).

Van Gogh maga is gyűjtötte az ukijoe fanyomatokat. Akkoriban mutatkozott be a japán képzőművészet Európának, a festők rajongtak az egzotikus darabokért. Hamarosan a nyugati festők képein is megjelent az ukijoe színeinek hatása. Az amszterdami múzeumban olyan képek is láthatóak, melyeket Van Gogh japán képekről másolt – ezeket is láthatja majd a japán közönség.

A szállítás előtt az alkotásokat alaposan megtisztították. Egyes képeknél az aprólékos munka négy hónapig tartott. A holland festő műveit Tokióban, Oszakában és Nagojában állítják ki. A kiállítás-sorozat ugyanazon a napon zár be, mint az Aichiben rendezett világkiállítás. Az eseményre 1,3 millió látogatót várnak.

Kyodo

Related posts