Újévi képeslapok özöne

Az újévi képeslapokról már.korábbi cikkünkben írtunk, ám megérdemli, hogy idén is foglalkozzunk vele.

Ahogy nálunk a karácsonyi üdvözlőlap küldése, úgy a japánoknál az újévi üdvözlőlap küldése hagyomány régóta. A lapokat december vége felé adják fel az üdvözlőlapokat, ám hiába érhetne oda egy nap alatt, ha fel van tüntetve rajta, hogy újévi lap, a posta csak január elsején kézbesíti. Az újévi lapokra ez általában rá van nyomtatva, de ha levelet adunk fel, a borítékra is ráírhatjuk.

A „Boldog Új Évet!” kívánságot kétféleképp lehet mondani japánul: december 31-ig a „Joi o-tosi o!” (Jó évet!) kívánságot használjuk, elsejétől az „Akemasite omedetó!”(Gratula az új év felvirradásához)-t. Mivel a lapokat csak elsején szállítják ki, a képeslapokon az utóbbi szokott szerepelni.

Csak erre az időszakra rengeteg diákmunkást, alkalmi munkást alkalmaz a posta. Szükség is van rájuk: idén majdnem kétbillió (1.899 billió) lapot adtak fel a japánok.

Ha kaptál egy lapot valakitől, akinek nem írtál, ne aggódj: körülbelül ötödikéig még illik feladni az újévi lapot. A posta január első két hetében folyamatosan szállítja ki azokat a leveleket és lapokat, amiket elsején már nem tudott.

Related posts

Kommentelj