Úgyis a gajdzsin pokolba kerülsz!

A keresztény múltú nyugati társadalmakban – akkor is, ha a családod nem különösebben vallásos – valószínűleg hallottad kiskorodban azt az elterjedt fenyegetést, hogy „a pokolra jutsz, ha nem teszed meg ezt vagy azt”. Amikor például cseresznyét lopsz a szomszédtól és nagymamád befenyeget a fenti mondattal.

Amikor épp felnövésben voltam, szinte mindenért a pokolra akartak juttatni, hol csúnya szavak, hol meg malac magazinok olvasása miatt.

Mindez abból a hitből fakad, hogy halálod után a mennybe vagy a pokolra jutsz. A bűn egyenesen a pokolra juttat.

Amikor a nyugatiak Japánba érkeznek, mindent egy picit másnak látnak – egy picit szabadabbnak. Nem kell többé aggódnunk a pokol miatt, ha sokat iszunk, ha pornómagazint lapozgatunk vagy ha felviszünk valakit egy Love hotelbe, ez ugyanis Japánban nem számít bűnnek.

Ugyanakkor vigyázzatok, nyugatiak! Japánban is számos alkalom nyílik a pokolra jutásra: a gajdzsinok poklára. A gajdzsin pokol az a hely, ahová a külföldiek kerülnek a japán társadalmi szabályok megszegése miatt. Tudod, kiről beszélek. Igen, akár rólad is tehetném!

Honnét tudod, hogy a gajdzsin pokolra jutsz? Töltsd ki a tesztet.

1. Kora reggel készen állsz, hogy elindulj az irodába. Megkötötted a cipőfűződ, elindulsz a bejárati ajtó felé – és ekkor ráeszmélsz, hogy elfelejtetted a kulcsod.

Mit teszel?

A. Leveszed a cipőd és visszasétálsz az asztalon hagyott kulcsokig.

B. Úgy véled, hogy egy alkalommal nem számít és cipőben mész vissza a kulcsért. Úgyis csak két lépés az egész és sietned kell a vonatra.

C. Fenn hagyod a cipőd és négykézláb közelíted meg a kulcsokat, gondosan ügyelve arra, hogy a lábbelid végig a levegőben lebegjen.

Ha a B-t választottad, a gajdzsin pokolra kerülsz. Egyáltalán soha de soha, semmilyen körülmények között – legyél gazdag vagy szegény – ne viseld a cipőd a házban.

2. Egyre jobban frusztrál a japán bankrendszer. Először is személyesen kell bejönnöd minden alkalommal, hogy ellenőrizzék a számládra érkező külföldi átutalást. Másodszor is közlik veled, hogy nem lehet automatikusan átutalni a számládra a munkabéred. És még az inkanod (személyes pecsét, az aláírást helyettesíti – a ford.) is otthonfelejtetted.

Mit teszel?

A. Nyugodt maradsz minden frusztráció ellenére.

B. Kiviharzol a bankból, morogva, tele önsajnálattal és a sebeidet nyalogatva távozol.

C. Elmagyarázod a banki alkalmazottnak, milyen rémes az ő rendszerük, mennyivel könnyebb és hatékonyabb a te országodban és a végén leckét adsz neki arról, hogy Japán soha nem nő fel a nemzetközi bankrendszer szintjéhez, ha nem változtat elavult módszerein.

Ha B-t vagy C-t választottál, vagy mérgelődtél már akármilyen intézetben akármilyen formában, a gajdzsin pokolra kerülsz.

3. Japán barátod érkezik a lakásodba. Japán szokás szerint felteszel egy kávét és kerítesz némi harapnivalót. Szerencsére akad két csokitorta-szelet a hűtőszekrényben. A fridzsider előtt állva ráeszmélsz, hogy az egyik szelet nagyobb, mint a másik.

Mit teszel?

A. A nagyobbat adod a vendégnek.

B. Megkéred a vendéget, hogy ő válasszon magának egy szeletet abban a reményben, hogy udvarias lesz és a kisebbet kéri, neked hagyva a nagyobbat.

C. A nagyobb szeletből levágsz egy keveset, hogy ugyanakkora legyen, mint a másik és amíg nem látnak, gyorsan a szádba tömöd a nyesedéket.

D. A kisebb darabot felszolgálod a vendégednek, a nagyobbat meg elteszed szebb napokra, így a vendég sosem tudja meg, hogy tiéd lett a méretesebb.

Ha az A-n kívül bármi mást választasz, természetesen gajdzsin pokolra jutsz.

De ne aggódj. A gajdzsin pokolba érkezve hamar felfedezed, hogy legtöbb gajdzsin barátod ugyanide került. Elvégre mindannyiunkban lakozik egy kisebb ördög…

Amy Chavez

Related posts

Kommentelj