Tengeri hal gyömbérszószban
A fokhagymától és a halszósztól jellegzetes thai íze van.
- három, egyenként kb. 30 dekás tengeri hal (sügér, red snapper, vagy ami csak van)
- 1 kanál reszelt gyömbér
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 kanál olaj
- 2 teáskanál barnacukor
- 2 teáskanál kukoricakeményítő
- 3 kanál rizsecet
- 3 kanál víz
- 2 teáskanál chiliszósz
- 2 teáskanál citromfű (ha lehet, friss)
- 1 kanál halszósz
A halat mosd meg, töröld szárazra, majd mindkét oldalát vágd be ferdén 2-3 centis távolságban. Kend be olajjal, majd egy tepsiben 15 perc alatt süsd meg. (Szúrj bele villával, ha könnyen szétesik, megpuhult.)
Az olajban pirítsd meg a gyömbért és a fokhagymát. A cukrot keverd el a keményítővel, add hozzá a gyömbérhez, majd egyből öntsd rá az ecetet és a vizet. Amikor felforrt, tedd bele a chiliszószt és a citromfüvet.
Tálaláskor öntsd a halra a szószt. Forró rizzsel fogyaszd.