Tavaly 905 idős japán veszett el

Közel ezer, mentális betegségtől szenvedő idős személy tűnt el 2004-ben Japánban – jelentette a szigetország rendőrsége. Az ilyen típusú betegség rohamosan terjed a legöregebbek között, ezért a rendőrség külön statisztikát készített a velük kapcsolatos esetekről: az ország összes rendőrőrsétől begyűjtötték az adatokat.

Az eredmények szerint az elmúlt évben 23668 bejelentés érkezett eltűnt idős személyekről. Közülük az év végéig 905-ről derült ki, hogy meghaltak, illetve máig sem találják őket.

A családok gyakran képtelenek megoldani a magukról gondoskodni nem tudó idős emberek állandó felügyeletét. A szakemberek egyébként óvnak e felügyelet túlzásba vitelétől.

– Nem szabad bezárni valakit arra hivatkozva, hogy az ő biztonságáért tesszük – véli Nagata Kumiko, egy időskori betegségeket kutató intézet vezető munkatársa. – Ügyelnünk kell arra, nehogy ez a szemlélet terjedjen el. A betegek tünetei ugyanis az ilyen bánásmódtól rohamosan romlani kezdenek – teszi hozzá.

A rendőrség komplex tervet dolgozott ki, melynek során úgynevezett SOS hálózatokat, azaz helyi mentőrendszereket építenek ki az eltűnt személyek keresésére. Az SOS hálózatban a rendőrség, a tűzoltóság és az önkormányzat összehangolt keresést végezhet.

Az elmúlt évben az ország területének 70%-át sikerült lefedni a hálózattal.

Asahi Shimbun

Related posts