Tanuljunk kandzsikat! I.

Ebben a cikkben néhány igazán hasznos kandzsival foglalkozó honlapot gyűjtöttünk össze, melyek kiemelkednek a rengeteg neten található kandzsis oldal közül.

Először is: tavaly megreformálták az „alap-kandzsikészletet” (dzsójó kandzsi, amit minden középszintű iskolát végzett japán el tud olvasni. Ha ezeket tudod, az újságot 95 százalékban el tudod olvasni, a személy- és földrajzi nevekben illetve a nagyon speciális szakszavakban használt kandzsik nem tartoznak bele.) Korábban 1945 kandzsit tartalmazott, most 2136-ot. Az alábbi honlapon mind fel van sorolva. A pdf 35. oldalán kezdődik a táblázat, az előtte levőket is lehet olvasgatni:).

http://www.bunka.go.jp/bunkashingikai/soukai/pdf/kaitei_kanji_toushin.pdf


A következő honlapon aszerint vannak csoportosítva a kandzsik, ahogyan a japánok az iskolában tanulják. Az általános iskola első hat osztályában tanult kandzsikat sorolja fel.

http://www.mext.go.jp/a_menu/shotou/new-cs/youryou/syo/koku/001.htm

Ilyen honlap több is van: a kandzsik vonássorendjét kis videókon meg lehet nézni. Ami különlegessé teszi: az „alapkészleten” kívüli kandzsikat is bemutat, illetve név- és helyneveket is. Olvasat vagy vonássorend alapján lehet keresni.

http://www.csus.edu/fl/japanese/gahoh/Japanese.html

Az alábbi honlap 2545 kandzsit tanít meg 500-asával:). Kínai (on-jomi), japán (kun-jomi) olvasat, jelentés, a leggyakrabb szavakkal, amikben előfordul. Az elsajátított kandzsis szókincset kvízekkel lehet tesztelni.

http://www.manythings.org/kanji/

Az ez alkalommal utolsóként bemutatott oldalon kandzsitudásunkat tudjuk tesztelni. Amiért értékes a honlap, az az, hogy nemcsak a Japán Nemzetközi Nyelvvizsga szintjeit lehet beállítani, hanem a japánoknak készített japán kandzsivizsga (Kandzsi Kentei) szintjeit illetve különböző tankönyvekét is, mint a Genki vagy a Japanese for Busy People. Emellett téma szerint is lehet válogatni.

http://www.renshuu.org/index.php?page=main/news

.Folyt. köv.!

Related posts

Kommentelj