Sült tofu fűszeres gyömbérlevessel
Két különállóételként is elkészítheted, de a viszonylag ízetlen tofués a f?szeres leves nagyon jól kiegészítik egymást.
- 2 csomag (=fél kg) kemény tofu
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 1 brokkoli, falatokra vágva
- 1 liter húsleves
- 4 teáskanál reszelt gyömbér
- csipetnyi cukor
- 3 kanál rizsecet
- 2 kanál szójaszósz
- 2 kanál osztrigaszósz
- 1 teáskanál chiliszósz
- 2 felvert tojás
- 2 kanál olaj (mogyoró vagy szója)
- 2 kanál szezámolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 csomag f?tt udon tészta
- 2 szál újhagyma apróra vágva
- fél csésze sózatlan, pirított mogyoró
- liszt a panírozáshoz
Forrald fel a húslevest, tedd bele a gyömbér felét, cukrot, ecetet, szójaszósztésosztrigaszószt. Alacsony lángon forrald 10 percig, hogy összeérjenek az ízek. A tofut vágd hosszában négyfelé. Keverd el a zsemlemorzsát a paprikávalés a borssal. A tofut a szokásos módon panírozd be: el?bb forgasd meg a lisztben, aztán mártsd a felvert tojásba, végül a f?szeres zsemlemorzsába. Két kanál olajon egy serpeny?ben süsd meg minden oldalukat. (így egészégesebb, mintha b?, forró olajban sütnéd, de készítheted úgy is.) Ha mind megsült, töröld ki a serpeny?tés hevíts fel benne két kanál szezámolajat. Pirítsd meg benne a gyömbér másik felét, add hozzá a chiliszósztés a fokhagymát, nagy lángon kevergesd egy percig, majd szórd bele a brokkolit. Pár perc múlva – amikor a brokkoli puhulni kezd – zárd el a lángot. Oszd a tésztát négy tányérba, tegyél rá néhány falat brokkolit, önts rá a levesb?lés a tetejére tegyél egy-két szelet sült tofut. újhagymával, pirított mogyoróval díszítheted.