Űrszakét tessék!

Itt a Tosza Űrszaké! 19 japán szakégyártó – mindannyian Kocsi prefektúrából – közös összefogásának eredménye az a projekt, melynek során liofilizált – fagyasztva szárított – élesztőt juttattak az orosz Szojuz rakétára.

A tervet az önkormányzat és néhány egyetem is támogatta. A szaké előállítása során használt élesztőből többfélét is a világűrbe szállítottak, azzal a feltételezéssel, hogy az anyag különleges változásokon megy keresztül a fenti körülmények között. Hogy a tíz napos űrutazás milyen hatással lehet a keményre fagyott élesztőre, abban senki sem biztos.

Az élesztőből szakét főznek majd, amint visszatért a földre. Az első üveget áprilisban fogyaszthatják majd el azok a szerencsések, akik kellőképp gazdagok – és elszántak. A tervek szerint a szakéból a tengeren túlra is szállítanának. A cégek azt remélik, hogy a fogyasztók hajlandóak lesznek megfizetni a magas árat, csak hogy megkóstolhassák a “földönkívüli” italt.

Web Japan

Kapcsolódó bejegyzések