Ropogós bőrű csirke
- 1 egész csirke
- 1 kanál ecet
- 2 kanál szójaszósz
- 2 kanál méz
- 1 kanál rizsbor vagy száraz fehérbor
- 1 kanál melasz (elhagyható)
- 2 kanál liszt
- mogyoróolaj a sütéshez
Egy nagy lábasban önts a csirkére annyi forró vizet, amennyi félig ellepi. Fedő alatt 45-60 percig párold, amíg teljesen megpuhul. Ezután vedd ki a vízből, óvatosan darabold fel, csepegtesd le, és egy papírtörlővel töröld szárazra. Keverd össze az ecetet, szójaszószt, mézet, rizsbort és melaszt. A szósszal egyenletesen kend be a húsokat, majd egy jól szellőző helyen hagyd megszáradni (fél óráig). Ezután kend be még egyszer a maradék szósszal és ismét hagyd megszáradni. A lisztben keverj el egy kevés sót, és dörzsöld bele a csirke bőrébe. A forró mogyoróolajban süsd ropogósra (mivel a csirke már puha, csak addig süsd, amíg a hús felszíne megpirul), majd a következő keverékekbe mártogatva fogyaszd forró rizzsel:
Fahéjas „mártás”
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- fél teáskanál őrölt bors
- csipetnyi só
Keverd el alaposan a hozzávalókat és egy kis tálkában tálald a húshoz.
Mártogathatod hoisin szószba vagy japán borsba is.