Pichkunov megérett egy nagyobb kihívásra

A Eurosport Fight club című műsorában hétfőn került adásba a K-1 világbajnokság oszakai, 16-os selejtezőjének második köre. A szerkesztők ebbe az adásba helyezték el a verseny nyitóküzdelmét, amely a francia Rani Berbachi (Jerome Le Banner team) és az orosz Kyokushin fighter, Alexander Pichkunov között zajlott le.

Rani Berbachit már ismerhetjük a márciusi, Párizsban rendezett Ichigekiről, ott egyhangú pontozással verte a szintén kyós, japán Hajime Moriguchit. Berbachi, testalkatát meghazuttolóan, igen jó formát mutatva kerekedett felül a tapasztalt japán harcoson.

 Image

A győztes Alexander Pichkunov, Francisco Filho társaságában

Alexander Pichkunov (1979.05.06., 194 cm, 104 kg) viszont már régi ismerősünk. A 26 éves orosz fiú sokak meglepetésére az 1999-es nyílt kyokushin VB-n Francisco Filho és Hajime Kazumi mögött a harmadik helyen végzett úgy, hogy három percben verte a brazilok másik favoritját, Glaube Feitosát. Az ekkor még csak 19 esztendős

Pichkunov egy csapásra sztár lett Japánban, de kyokushin pályafutását inkább Oroszországban folytatta tovább.

2000-ben Európa-kupát nyert, majd ugyanebben az esztendőben szupernehézsúlyban orosz bajnok lett. 2001-ben megnyerte az egyik legtekintélyesebb orosz versenyt, a nyílt orosz bajnokságot, amelyet rendszeresen brazil és japán versenyzők is látogattak. Az idei súlycsoportos világbajnokságon Pichkunov a harmadik helyet szerezte meg, miután rontott a törésgyakorlatban és így Ewerton Texeira került a döntőbe, amelyet később Kurbanov ellenében meg is nyert.

Image

Ushiro mawashi geri ko az augusztusi ichigekin

A Permből származó Pichkunov 2003.február 22-én debütált K-1 szabályrendszerben, egy Tokióban rendezett Ichigeki gála keretében. A nyitány felemásra sikeredett, hiszen a mérkőzés döntetlennel végződött egy japán versenyző ellenében, de innentől kezdve már minden Ichigeki rendezvényen számíthattunk a küzdelmeire.

Négy mérkőzést vívott azóta, melyeket mind meg is nyert – hármat ezek közül KO-val.

Image

A világbajnoki dobogó harmadik fokán, Texeira és Kurbanov mellett

A Eurosporton látottak alapján úgy tűnik, hogy elképesztő iramban fejlődik mind technikailag, mind erőnlétben. Rani Berbachi szinte sansztalan volt vele szemben mind a három menetben. A fizikális különbségek már eleve determinálhatták volna a végeredményt, de Berbachi azért mutatott némi ellenállást, így három meneten keresztül élvezhettük az orosz fighter elképesztő technikai repertoárját és nézhettük azt irgalmatlan iramot, amit a meccs elejétől a végéig diktált.

Talán ő az első olyan kyokushin küzdő, akinek tudatosan építik fel a pályafutását a K-1-ben és így megfelelő pszichés állapotban vághat neki a következő kihívásoknak, mely megmérettetésekre már minden bizonnyal készen is áll.

Schmidt Péter

Related posts