Necuke-kiállítás

A Sagemonoya Galéria Tokióban úgy ünnepli 20 éves fennállását, hogy különleges kiállítást és vásárt rendez, mely a necukékre fókuszál. Node mi is az a necuke? Olvass tovább és megtudod!

Japán hagyományos viselete, a kimonó évszázadokig a japán emberek mindennapi ruhája volt. A kimonó tényleg gyönyörű, de nincs zsebe. Belegondoltál már abba, hogy akkor hova tették az apró használati tárgyaikat – pénzt, pipát, bélyegzőt?


Nos, az övre (obira) erősítettek egy zsinórt, amin egy apró tárolóeszköz függött. Ezt hívják szagemonónak (innen a galéria neve is). Ez lehetett egy kisebb erszény, vagy fonott bambuszkosárka, de a leggyakoribb az inro, a gyönyörűen megmunkált apró dobozka volt. Az inrót tehát selyemzsinórral erősítették a kimonóhoz, úgy, hogy az obi alatt átbújtatták, a zsinór pedig fent egy 17. században feltalált ellensúlyban, a necukében végződött. A necuke általában elefántcsontból vagy fából készült, amit különböző formákra faragtak.

A Sagemonoya Galéria honlapján lehet nézelődni: http://www.netsuke.com/
A kiállítás és vásár október 13-15-én lesz Tokióban, Sindzsukuban, ahol nemcsak antik példányokat, de kortárs darabokat is lehet látni / venni.
 

A vásár október 13-15-én lesz Tokióban, Sindzsukuban, ahol nemcsak antik példányokat, de kortárs darabokat is lehet látni / venni.

Related posts

Kommentelj